Vinst för demokraterna i Virginia

Demokraten Ralph Northam vann guvernörsvalet i delstaten Virginia igår.
Northams vinst är framförallt ett kvitto på att väljarna i Virginia fortsätter att stödja Demokraterna även under Donald Trumps presidentskap.

MorgRalph Northams vinst verkar delvis berott på Donald Trumps impopularitet.

Enligt tidningen Washington Post visar preliminära resultat från vallokalsundersökningar att endast 4 av 10 tillfrågade anser att Trump gör ett bra jobb som president.

För både republikaner och demokrater gav valet i Virginia en fingervisning om hur man bör bedriva en politisk kampanj då Donald Trump sitter på presidentposten.

Den republikanske guvernörskandidaten, Ed Gillespie, valde att hålla president Trump på avstånd under sin kampanj.

Gillespie hade aldrig med sig Donald Trump på något av sina kampanjmöten och nämnde nästintill aldrig presidenten vid namn under sina tal.

Däremot har de valfrågor som Gillespie valt att lyfta fram varit saker som ligger Trumpväljare nära: tuffare migrationspolitisk, hårdare straff för brottslingar och kritik mot att ta bort konfederala monument.

Nu står det klart att den taktiken inte nådde ändra fram.

Viktigt att komma ihåg är att en vinst för republikanerna i Virginia framförallt hade inneburit ett blytungt nederlag för Demokraterna.

En majoritet av väljarna i Virginia har sedan 2008 röstat på demokratiska presidentkandidater, samtidigt som Donald Trumps popularitetssiffror just nu är rekordlåga.

Om Demokraternas nyvalda guvernör, Ralph Northam, skulle ha misslyckats med samla tillräckligt stöd i ett sådant läge skulle den nuvarande krisen inom partiet med största säkerhet fått mer bränsle.

Istället innebär valvinsten ett ökat självförtroende för Demokraterna inför nästa års mellanårsval då man framförallt siktar på att överta majoriteten i representanthuset.

Flera andra val avgjordes också igår, bland annat guvernörsvalet i New Jersey där Demokraternas kandidat Phil Murphy vann en väntad seger.

Samtidigt återvaldes demokraten Bill de Blasio till borgmästare i New York.

Därtill vann för första gången en politiker som öppet identifierar sig som transperson en plats i en delstatskongress.

Danica Roem i Virginia kommer nu representera Demokraterna i kongressen i Richmond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista