President Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in på en presskonferens i Seoul i tisdags. Foto: Andrew Harnik/TT.
President Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in på en presskonferens i Seoul i tisdags. Foto: Andrew Harnik/TT.

Trump uppmanade Nordkorea att rusta ner

"Jag vill ha fred genom styrka"
1:51 min

USA:s president Donald Trump kallade Nordkorea en mörk och hopplös plats i ett tal till det sydkoreanska parlamentet idag.

Han uppmanade Nordkoreas ledare Kim Jong-un att göra en överenskommelse om nedrustning, men fortsatte också att tala om ökad militär styrka som nyckeln till red på den koreanska halvön.

– Det koreanska miraklet sträcker sig precis så långt som de fria staternas arméer trängde sig fram 1953, sade Donald Trump i ett tal till det sydkoreanska parlamentet efter en resa där han besökt amerikanska baser i Japan och Sydkorea.

Sydkorea framställdes som ett hav av ljus mot den mörka kontrasten av ett förslavat Nordkorea, där regimens brott mot mänskliga rättigheter sträcker sig från Gulagliknanade fångläger till tvångsaborter.

Talet lovordade de sydkoreanska framgångarna inom ekonomi och teknik och betonade särskilt den amerikanska militärens insatser och USA:s stöd till Sydkorea.

Bland alla sydkoreanska framgångar som Trump radade upp fanns hyllningar till sydkoreanska golfspelare och den amerikanske presidenten tog också tid att lägga in en kort reklampaus för en av sina egna golfanläggningar i USA.

– Jag vill ha fred genom styrka, sade Donald Trump medan han talade om den pågående militärövningen med tre amerikanska hangarfartyg lastade med stridsflygplan som tillsammans med amerikanska ubåtar är tänkta att sätta ökad press på Nordkorea.

Men han tycktes också öppna för diplomatiska alternativ till en militär kraftmätning, genom att uppmana den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un att göra en ny överenskommelse om nedrustning.

Nordkoreas regering har sagt att man inte är beredd att förhandla om att lägga ner sitt kärnvapenprogram, och den nordkoreanska nyhetsbyrån fördömde idag Donald Trumps besök i Sydkorea som en provokation som "ökar risken för kärnvapenkrig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".