Cannabis.
En cannabisplanta. Foto: Ethan Miller/TT.

Hårda motsättningar i cannabisdebatten

12 min

Debatten om cannabis har dragit igång igen efter att riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) öppnat för en legalisering.

"Fantastiskt", säger några medan andra pekar på en oroväckande utveckling.

– Jag kan inte förstå att det ska bli bättre genom en legalisering, säger Margareta Nyström, förbundsordförande riksförbundet föräldraföreningen mot narkotika. 

Hon menar att flera argument som används för att legalisera cannabis inte håller. Bland annat att kostnaden för samhället skulle bli mindre genom en legalisering. 

– Jag kan inte se att det skulle kosta mindre med pengar om vi legaliserar. Vi får aldrig glömma de som faktiskt blir beroende av cannabis, vad det ställer till och vad det kostar. 

Men för Wally Johnson, från organisationen Avkriminalisera cannabis är en debatt på politisk nivå välkommen:

– Vi har jobbat för att normalisera det här samtalsämnet så att våra politiker tar det på allvar. Det kostar enorma resurser varje år att bedriva en förbudspolitik, säger han.

Att cannabis skulle vara en inkörsport till tyngre droger menar Wally Johnson att det inte finns några bevis för. 

– Det finns inga vetenskapliga bevis för det. Om vi ska vara konsekventa så finns det många steg innan cannabis. Det är koffein, vi har socker, nikotin, alkohol och sen kommer cannabis. Ändå framställs det som att cannabis är det första steget till ett heroinmissbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista