Delad bild: En bild på en hal väg, och en vägkon som placeras ut vid olyckor.
Tidigt på julaftonsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för halka i stora delar av landet. Foto: Johan Nilsson/TT, Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Stor risk för frosthalka

1:01 min

Morgonfrosten ligger som ett tunt täcke över delar av landets vägar. De som ska ut i morgontrafiken uppmanas att anpassa farten.– Det viktigaste du kan göra som bilist är att sänka hastigheten, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Morgonfrosten väntas avta allteftersom solen stiger och luften blir varmare. Halkan och frosten är besvärligast på de mindre vägarna och speciellt i närheten av vattendrag.

– Det kan skilja på bara några hundra meter ifall vägytan är halkig eller inte och i stort sett hela Sverige är drabbat, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket till TT.

Trafikverket råder trafikanterna att om möjligt hålla sig till större vägar, då dessa oftast är säkrare i och med att de trafikeras mer och trafiken i sig river bort viss del av halkan. Stora vägar halkbekämpas även mer frekvent. Uppmaningen att anpassa hastigheten gäller oavsett vilka däck du har på bilen.

– Vinterdäck hjälper absolut men det kan vara lite lurigt med frost även om du har dubbdäck eller friktionsdäck. Det hjälper såklart mer än att ha sommardäck men det blir halt ändå, säger Bengt Olsson.

 Järnvägstrafiken i landet ska än så länge vara opåverkad av halkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista