Dator och datorkablar.
Mörkertalet när de gäller hur många attacker som sker är stort. Foto: TT

Många banker inte rustade för dagens it-attacker

I takt med att betal- och finanssystem blir mer digitala blir också bankerna utsatta för fler it-säkerhetsrisker. Detta kan få stora konsekvenser för samhället, enligt vice Riksbankschef Martin Flodén.

– Allt fler handlare hanterar inte kontanter och hushållen har inte kontanter hemma. Sker det en störning i it-systemen kan det få stora konsekvenser.
Det kan leta till att det inte går att genomföra betalningar, eller att man förlorar förtroendet för enskilda aktörer eller hela det finansiella systemets funktionssätt och det kan få stora konsekvenser för samhället, säger Martin Flodén. 

Nyligen åtalades en tonåring för stora överbelastningsattacker som gjorde att Nordeas och Swedbanks sajter låg nere i flera timmar. 

Men Johan Wiktorin, chef för omvärldsanalys inom cybersäkerhet på revisionsbolaget PwC, menar att dom som ligger bakom stora intrångsförsök ofta har betydligt mer resurser bakom sig.

– Vi upplever ett ökat inslag av statsaktörer som intresserar sig för data. Man rekognicerar system och försöker hitta vägar in. Det innebär att banksystemet hela tiden måste stå på tå, och det gäller att inte svikta någon gång.

Kristoffer Haleen, på riskrådgivaren Willis Towers Watson, menar att många banker har gamla it-system.

– Man är beroende av en it-struktur som helt enkelt inte står emot de attacker som sker idag. Det sker en hel del incidenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista