Socialutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson (S)
1 av 2
Socialutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson (S). Foto: TT
Skylt på husfasad med Försäkringskassans logotyp
2 av 2
Försäkringskassan. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Socialutskottet kräver nytt möte med Försäkringskassan

Efter att justitierådet sågat kassans tolkning
2:35 min

Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler kallas åter till riksdagens socialutskott för att förklara kassans hantering av assistansersättning till funktionshindrade. 

Orsaken är att justitierådet i Högsta förvaltningsdomstolen har dömt ut Försäkringskassans tolkning av domen om hur assistansersättning ska betalas ut.

Socialutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson (S) säger till Ekot att det är väldigt ovanligt att ett justitieråd offentligt kritiserar hur en myndighet tolkar en dom.

– Det är orimligt att Försäkringskassan gör en tolkning av en dom om domstolen själv tycker att den är för långtgående. Då borde det finnas utrymme för att göra en mer försiktig tolkning, säger hon.

I juni dömde Högsta förvaltningsdomstolen i ett fall som rörde en persons rätt till statlig assistansersättning.

Försäkringskassan tolkade domen så som att vissa moment i assistansen inte längre ger rätt till ersättning, till exempel förberedelse av en insats eller väntetiderna mellan två insatser.

Eftersom kassan måste rätta sig efter en sån dom, så utfärdade ledningen ett så kallat ställningstagande, det är ett uttalande som säger "nu är det detta som gäller" och det är något som handläggarna måste följa.

Samtidigt varnade försäkringskassan regeringen om att den nya praxisen skulle drabba flera tusen personer.

Men i morse gick alltså domaren själv, Thomas Bull, ut och sågade försäkringskassans tolkning av hans dom. Så här sa han i Morgonekot:

– Mot bakgrund av att vår dom handlade om möjligheter till stöd vid transport, och inte alls om väntetider eller beredskapstider, så är det en långtgående tolkning av vår dom.

Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan, menar tvärtom att de inte hade kunnat tolka domen på något annat sätt.

– Jag anser att vi följer domen och det generella uttalande som görs där. Det här är den tolkningen vi gör.

Socialutskottet har under förmiddagen bestämt sig för att åter kalla Försäkringskassans ledning till riksdagen för att få svar på de nya frågor som utskottet menar har uppstått efter justitierådets uttalande i Ekot.

Myndighetens chef Ann-Marie Begler var på en utfrågning i socialutskottet igår, hon får alltså komma dit igen.

– Eftersom justitierådet har gått ut offentligt och tycker att det är en långtgående tolkning av domen, så tycker jag att vi måste bringa reda i det här, säger Anna-Lena Sörenson.

Utskottets ordförande Emma Henriksson säger att även domare från Högsta förvaltningsdomstolen kommer att bjudas in till utfrågningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".