Det är den inhemska konsumtionen som håller uppe den svenska tillväxten. Foto: Fredrik Sandberg / TT
. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kurvorna för julhandeln pekar fortsatt upp

1:48 min

Årets julhandel väntas ännu en gång slå nytt rekord.

Åter lackar det mot jul. Åter lockar det med ökad handel. Men korvarna och paketen kommer inte gratis från tomteverkstaden

78 och en halv miljarder kronor räknar Handelns utredningsinstitut, HUI, med att vi kommer köpa för under december. En uppgång med tre procent från december i fjol.

Minusränta, växande befolkning och högkonjunktur bäddar för ökad omsättning – men inte på grund av dyrare julklappar, dom spenderar vi i likhet med senaste åren fortsatt runt 1600 kronor för per person. Nej, det är mycket det som hamnar på faten som vi betalar mer för säger HUI:s vd Jonas Arnberg

– Det blir en ny försäljningsökning. En väldigt stor del utav julhandeln är ju mat, och det sker framför allt i butik. Men mycket av tillväxten kommer absolut ske på nätet.

Nätets prispress leder till att just julklapparna under granen kan bli både fler och större utan att för den skull alltså behöva bli dyrare, säger Jonas Arnberg.

 – Det blir absolut fler och tyngre klappar, framför allt om man tittar på elektronikhandeln – men till ett lägre pris. Så julhandeln ökar väldigt mycket. Men som handlare har det blivit svårare att tjäna pengar på den ökningen.

 Årets vinnare i julruschen bedömer HUI att möbelhandeln blir, medan järn- och bygg är den bransch som kanske snabbast skulle minska ifall att fastighetspriserna fortsätter falla säger Jonas Arnberg.

– Skulle det ske är det framförallt byggvaror som påverkas, medan julbranscherna inte påverkas på samma sätt. Även om bostadsmarknaden går ner lite kommer vi fortsatt ha råd att köpa vår julskinka och handla mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista