Malena Wåhlin och sockerrör
Swedfund borde ha haft en plan B, menar Malena Wåhlin, researcher på Swedwatch. Arkivbild. Foto: Jacob Zocherman/TT och AP Photo/Victor R. Caivano

Swedfund får stark kritik för etanolprojekt

2:07 min

Det statliga investeringsbolaget för utvecklingsländer, Swedfund, får stark kritik för sin brist på ansvarstagande i ett etanolprojekt i det fattiga afrikanska landet Sierra Leone.

Kritiken framförs i en utvärdering från Swedwatch, en ideell organisation som kontrollerar att bistånd följer mänskliga rättigheter.

Enligt Malena Wåhlin, researcher på Swedwatch, övergav Swedfund etanolsatsningen när det blev ekonomiska problem, vilket ledde till svåra konsekvenser för de fattiga bönderna som deltog.

– De har dragit sig ur det här projektet utan att först göra någon riskanalys. Eftersom det här projektet hade stannat av innan de drog sig ur hade det redan börjat få allvarliga konsekvenser för lokalbefolkningen, som Swedfund i alla fall till en viss del kände till, men ändå valde man att dra sig ur utan att agera, säger hon.

Etanolprojektet i Sierra Leone inleddes av Swedfund för flera år sedan. Bland annat skulle etanol tas fram ur sockerrör och exporteras till Europa. Fattiga bönder hyrde ut sin mark och fick i utbyte bland annat jobb och matförsörjning genom risodling.

I juli 2015 fick projektet ekonomiska problem och lades ned. Ett halvår senare drog sig Swedfund ur. Det statliga investeringsbolaget borde ha haft en plan B för att folk i byarna inte skulle fara illa, säger Malena Wåhlin.

– De borde ha bidragit och sett till att framförallt det här matstödsprogrammet skulle fortsätta fungera när företaget låg nere. Det tycker vi absolut att dom borde ha gjort, säger hon.

Swedfunds vd Gerth Svensson håller med om att Swedfund borde ha gjort mer. Visserligen ägde Swedfund bara en liten del av etanolprojektet, men borde ha tagit ett större ansvar, säger han.

– Vi borde kunnat ha gjort en mer juridisk analys av konsekvenserna för mänskliga rättigheter och vi borde ha tagit kontakt med andra aktörer inom biståndet, som kanske kunde ha hjälpt till i den situationen som uppstod när det var som värst. Det gjorde vi inte och det tar vi till oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista