Skylt med texten Förhandling pågår.
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT.

Svårt att rekrytera domare

2:03 min

Det är i vissa fall svårt att rekrytera domare och det är generellt för få personer som söker utlysta domartjänster på domstolarna, enligt en ny utredning.

Nu presenteras två förslag för att underlätta rekryteringen.

– Det borde bli fler sökande till domartjänster i hela landet. Vi har nu förslag för att hantera det. Det är viktigt att det finns kompetenta domare i alla domstolar. Det handlar om allas tillgång till rättvisa, säger regeringens utredare Gudrun Antemar, lagman vid Stockholms tingsrätt, till Ekot.

Det är generellt för få som söker domartjänster i Sverige. Förra året var det vid flera tillfällen, och vid fler domstolar, ingen kvalificerad person som sökte den utlysta tjänsten, säger Antemar.

– Det är ju naturligtvis väldigt besvärligt. Hela systemet bygger på att det finns ordinarie domare som sköter målet. Det är ett sätt för medborgarna att få tillgång till rättvisa, säger hon.

Enligt Antemar finns problemen på flera håll i landet. Fler sökande och en ökad konkurrens skulle ge bättre förutsättningar att utnämna de lämpligaste domarna, enligt utredningen.

Därför föreslår den två förslag för att underlätta rekryteringen av domare.

Det första förslaget är att kvalificerade och erfarna jurister med bakgrund utanför domstolarna lättare ska få möjlighet att vara domare.

– Den som är meriterad genom annan verksamhet och som har väldigt bred och djup kunskap, man har till exempel varit åklagare eller advokat, ska på ett enklare sätt kunna bli domare, säger Antemar. 

Det andra förslaget är att domarutbildningen för yngre jurister utökas, och att de som genomför utbildningen ska kunna tjänstgöra i hela landet.

– Vi ser att det behöver bli fler som utbildas så att de också vill söka ordinarie domartjänster efter ett antal år, säger Gudrun Antemar.

Vill ni sänka kraven för att bli domare?

– Inget av våra förslag kommer leda till det. Och det ska förslagen inte leda till heller. Domstolar i hela landet ska kunna rekrytera domare som tillhör de allra skickligaste och för yrket lämpligaste juristerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista