Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: Emil Langvad/TT

Morgan Johansson: Legalisering skulle ge ökade drogproblem

1:38 min

Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder öppnar för en legalisering av cannabias. Det berättade Ekot i morse.

Men justitieminister Morgan Johansson säger nej.

– Det är helt uteslutet för oss förstås att gå den vägen. Jag menar att den lagstiftning som vi har, den sätter en gräns för vad vi tillåter och inte. Skulle vi öppna upp för ytterligare preparat eller droger, då kommer vi att spä på drogproblematiken och narkotikaproblematiken, det vill vi absolut inte göra, säger Morgan Johansson.

Den svenska narkotikapolitiken – som gör det straffbart att producera, sälja och använda narkotika – har stort stöd i riksdagen. Men Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder tycker att dagens förbundslinje har misslyckats och vill bland annat diskutera en legalisering av cannabis, som Ekot berättade i morse.

– Sverige har den näst högsta registrerade narkotikadödligheten i EU. Vi vet att den problematiska konsumtionen inte är lägre i Sverige än i andra länder, och den grova organiserade brottsligheten – som är ett stort hot – inte bara mot brukare utan mot hela lokalsamhällen, den ökar i dag. Då måste vi fundera på om det finns andra åtgärder som vi kan vidta för att bekämpa det här.

Men justitieminister Morgan Johansson försvarar Sveriges narkotikapolitik.

– De länder som har öppnat upp för den här typen av legaliseringstänkande, de har snarare fått ännu större problem sedan. Eftersom en större grupp provar narkotika, får problem med cannabis och sedan går vidare till annan typ av narkotika. Jag skulle nog säga att den linje vi har valt är den mest effektiva, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista