Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Rättsexperten: "Synnerligen allvarligt"

4:23 min

Polisen har utsatts för en omfattande informationsstöld och nu utreds dataintrånget av polisens avdelning för särskilda utredningar.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem ser allvarligt på läckan.

Polisen benämner dataintrånget som omfattande, men ger inga närmre uppgifter kring läckans storlek. 

Det gör ju att det ser väldigt allvarligt ut.

Det läckta materialet kan ha hamnat i kriminellas händer, misstänker polisen. Sven-Erik Alhem, rättsexperten och tidigare överåklagare i Malmö,  bedömer att läckan kan vara mycket allvarlig:

– Här är det uppenbarligen så att man dragit slutsatsen förundersökningsmässigt att det här sannolikt har kommit kriminella till del. Det gör ju att det ser väldigt allvarligt ut. Skulle det vara så att en eller flera inom polisen har gått kriminella till handa med uppgifter som kan vara av värde för dem så är det synnerligen allvarligt, säger Sven-Erik Alhem.

Än så länge finns mycket knapphändiga uppgifter om detaljerna kring vad som har inträffat hos polisen. Polisen uppmanar sina anställda att hålla utkik efter stulen och läckt information med koppling till läckan.

Det är olustigt eftersom det påverkar förtroendet.

Vilken typ av information som har läckt vill polisen inte gå in på.

– Polisen har ju väldigt mycket uppgifter som är av intresse för kriminella. Om man är kriminell vill man gärna veta arbetsmetoder, hur långt ett visst ärende har kommit och så vidare, säger Sven-Erik Alhem.

Liknande fall är ovanliga enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem. Han ser allvarligt på uppgifterna om dataintrånget hos polisen. 

– Det är olustigt eftersom det påverkar förtroendet. Man kan möjligen säga att förtroendet ökar något eftersom att polisen nu agerar med kraft, säger Sven-Erik Alhem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista