Åsa Regner
Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: TT/Claudio Bresciani

Långsam utveckling för jämställdhet i EU

2:02 min

Utvecklingen mot ett jämställt Europa går långsamt, enligt en ny rapport.

Under onsdagen träffades ministrar från flera länder för att diskutera hur ökad jämställdhet kan leda till fler jobb och mer tillväxt i Europa.

– Vi vet tyvärr att utvecklingen när det gäller kvinnors arbetskraftsdeltagande och ekonomiska förbättringar går otroligt långsamt, och i vissa länder till och med bakåt, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Ekot.

Vägen mot ett jämställt Europa "går med snigelfart", enligt en rapport i förra månaden från det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE.

Vid dagens konferens i Göteborg poängterade Åsa Regnér att Europas ekonomi skulle få ett tillskott motsvarande ett nytt Tyskland om kontinentens kvinnor började jobba lika mycket som männen.

Mycket handlar om kultur, menar Marlène Schiappa, som sedan ett halvår ansvarar för jämställdhet i Frankrikes regering.

– Vi har en lag i Frankrike som är ganska lik den i Sverige för att tvinga föräldrar att dela föräldraledighet, men i Frankrike bryr sig inte föräldrarna, sa statssekreterare Schiappa vid en presskonferens.

Just kulturella skillnader är ett starkt skäl till att det var svårt att hitta någon vid dagens möte som vill ge EU mer beslutsmakt när det gäller jämställdhet.

– På europeisk nivå bör vi bli mer ambitiösa på att sätta mål för jämställdhet, men den konkreta politikmixen bör finnas kvar hos nationalstaterna, säger Jevgeni Ossinovski, hälso- och arbetsmarknadsminister i EU:s ordförandeland Estland.

Dagens konferens är ett försök att lyfta jämställdhetsfrågan inför nästa veckas informella EU-toppmöte om sociala frågor här i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista