Facebooks inloggningssida till vänster, händer som skriver på ett tangentbord till höger
Arkivbild. Foto: Sveriges Radio

Facebook ber om nakenbilder – för att bekämpa hämndporr

2:34 min

Ett projekt för att förhindra att hämndporr sprids på Facebook har lanserats i Australien.

Användare ombeds att skicka in nakenbilder – för att dessa inte ska kunna laddas upp av andra personer.

Den australiska myndigheten för internetsäkerhet och sociala medier-jätten Facebook satsar på att försöka stoppa hämndporr innan det sker. Hämndporr – alltså att personer lägger upp bilder av sexuell karaktär föreställande andra på internet – har varit ett uppmärksammat problem de senaste åren.

De sparar en länk och använder artificiell intelligens och annan teknologi för bildigenkänning.

I pilotprojektet så uppmanas Facebook-användare, som tror sig kunna bli utsatta för hämndporr, att skicka in intima eller sexuella bilder, enligt den brittiska tidningen The Guardian. Dessa bilder omvandlas sen till en typ av kod och ett unikt digitalt fingeravtryck skapas. Om någon annan person sedan försöker ladda upp samma bild, så identifieras bilden med hjälp av tekniken och uppladdningsförsöket stoppas.

Bilderna som skickas ska endast sparas en kortare tid, enligt Julie Inman Grant, chef för den australiska myndigheten för internetsäkerhet.

– De sparar inte bilden, de sparar en länk och använder artificiell intelligens och annan teknologi för bildigenkänning, säger Julie Inman Grant till australiska ABC.

Det är som att du mejlar bilden till dig själv, men detta är självklart ett mycket tryggare och säkrare sätt.

Den som är rädd för att drabbas av hämndporr fyller först i ett formulär och sedan skickar man de aktuella bilderna till sig själv via chattfunktionen Messenger. När bilderna har skickats använder Facebook tekniken för att förändra bilden till det digitala fingeravtrycket. Tekniken kallas "hashing".

– Det är som att du mejlar bilden till dig själv, men detta är självklart ett mycket tryggare och säkrare sätt att skicka bilden eftersom den inte skickas genom etern, menar Julie Inman Grant, chef för den australiska myndigheten för internetsäkerhet.

Australien är första landet som provar den nya metoden för att komma åt oönskad spridning av sexuella bilder. Senare ska det testas i Storbritannien, USA och Kanada. Än så länge finns inga uppgifter om att projektet kommer att nå svenska användare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista