Ibrahim Baylan och vindkraftverk
Energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Malin Hoelstad/TT och Johan Nilsson / TT

Baylan leder energitoppmöte i Paris – hoppas på klimatsmart energi

1:38 min

Just nu möts energiministrar från 29 länder i Paris. En viktig fråga är hur man utökar energiförsörjningen – utan att skada klimatet.

Toppmötet leds av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. Han är den förste svensken som är ordförande för IEA:s, Internationella Energibyråns, ministermöte.

– Jag är väldigt glad att 30 av de största energibolagen i världen deltar på det här mötet, säger han.

– För dem är det väldigt enkelt: Vad är det som ger svarta siffror längst ned? Vi vet ju i dag att det alltmer är det hållbara, inte det som förstör och som har gjort att vi får en global uppvärmning, fortsätter Ibrahim Baylan.

Två tredjedelar av klimatutsläppen kommer från energisektorn. Därför är ministermötet inom IEA ett bra forum för diskussionen, enligt Ibrahim Baylan. Internationella Energibyrån är ett samarbetsorgan inom OECD, men även andra länder, som Sverige, deltar. IEA grundades på 70-talet och arbetar bland annat med policyfrågor och statistik rörande energi.

Samtidigt som IEA:s energiministrar möts i Paris diskuterar FN:s klimatmöte i Bonn hur klimatambitionerna ska höjas. Också där ställs mycket hopp till att företag ska gå före i utmaningen att minska koldioxidutsläppen.

Ett färskt exempel är krav från ett 40-tal företag i Tyskland, däribland Siemens, som vill att den tyska kolkraften ska stängas. Samtidigt finns IEA:s medlemsländer Turkiet, Sydkorea och Japan med bland de tio länder som släpper ut mest koldioxid i världen:

– Jag har ju besökt flera av de här länderna under det senaste året. Man märker att även där börjar en ny diskussion komma. I de länder där man använder väldigt mycket kol, ser man vilka konsekvenser det har på luftkvalitet till exempel, säger han och fortsätter:

– Man ser att det kanske är bättre att satsa på det hållbara i form av solceller och vindkraft och energieffektivisering. Det har så många goda effekter, och det är kanske också det ekonomiskt klokaste att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista