Klimatminister Isabella Lövin
Isabella Lövin (MP) . Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Lövin: EU måste enas om utsläppsrätterna

2:10 min

Samtidigt som FN:s klimatmöte pågår i Bonn, försöker EU på nytt att ta sig ur sitt dödläge i en viktig klimatfråga – handeln med utsläppsrätter.

EU är inne i slutförhandlingarna om att förnya det så kallade EU-ETS-systemet för utsläppshandel fram till år 2030. En svår knäckfråga är om kolberoende länder ska få använda klimatpengar till nya kolkraftverk.

Vid klimatmötet i Bonn fick Polen på tisdagen den tvivelaktiga äran att ta emot skam-priset "Fossil of the Day", som miljöorganisationer delar ut till bakåtsträvare.

Motiveringen lät ungefär:

"Polen försöker förvandla EU:s utsläppshandelssystem till en jättestor kolsubvention"

Det starkt kolberoende Polen hör till de länder som vill kunna använda EU:s så kallade moderniseringsfond till att förnya sina kolkraftverk.
Fonden finansieras från handeln med utsläppsrätter.

Att pengar som ska begränsa utsläppen på så vis ska gynna kol, har väckt starka protester från EU-parlamentet och från andra länder, däribland Sverige.

– Vi vill inte se att moderniseringsfonden, som är ett stöd för länder att kunna ställa om, ska kunna gå till investeringar i kolkraft, även om det är kolkraft som skulle vara renare än den smutsigaste teknologin, säger klimatminister Isabella Lövin.

Frågan fick EU-förhandlingarna om framtidens utsläppshandel att bryta ihop vid den senaste omgången i förra månaden. I kväll gör EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet ett nytt försök att enas.

Utsläppshandeln innebär att företag som släpper ut växthusgaser ska betala för det. Men eftersom det finns ett överskott av utsläppsrätter, har systemet inte pressat ner utsläppen så som det var tänkt. Det är EU:s viktigaste system för att minska växthusgasutsläppen. Utsläppshandeln omfattar ungefär hälften av alla EU:s utsläpp.

I förhandlingarna om reformen har EU kommit överens om hur utsläppsrätter efterhand ska tas bort eller annulleras.
En del andra frågor verkar också ha lösts, som att trappa ner utdelningen av nya utsläppsrätter.

EU formulerade sin klimatpolitik fram till 2030 innan Parisavtalet skrevs. Röster har höjts för att unionen ska höja ambitionen. Men enligt klimatminister Isabella Lövin vore det svårt just nu. Först vill hon ha en uppgörelse klar:

– EU:s utsläppshandelssystem omfattar ungefär hälften av alla utsläpp inom EU. Därför är det helt avgörande för att EU ska leva upp till sitt åtagande under Parisavtalet, säger Isabella Lövin och fortsätter:

– Att enas i dag kommer att vara en viktig signal till klimatförhandlingarna i Bonn, att EU står fast vid sina åtaganden, avslutar Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista