Sjuksköterska cancer genre
Arkivfoto. Foto: Tore Meek, TT

Fler patienter utreds i ny vårdmodell

Beatrice Melin, cancersamordnare på SKL: Målet är att ha trygga patienter
1:53 min

Försöket att korta väntetider i cancervården och ge patienterna en jämlikare vård har utvärderats. Sedan 2015 har över 100 000 cancerpatienter utretts enligt en ny modell.

Kermit Jossebo är en av dem som behandlats i den nya vårdmodellen. Han säger att det var tryggt att han fick så mycket information om sin cancer och behandlingen redan från början.

– Jag fick information både muntligt och skriftligt. Då såg jag hur man körde igång den här utredningen med mig och hur den löpte på. Det har varit en trygghet hela tiden, säger han.

Det här är ett projekt som staten satsar två miljarder kronor på att genomföra under en fyra års period.

Målet med det så kallade standardiserade vårdförloppet är att korta väntetiderna för cancervården – och att göra vården mer jämlik. Det handlar om att införa ett nytt arbetssätt som går ut på att patienter med misstänkt cancer ska utredas så snabbt som möjligt, samt att det redan från start ska finnas en tydlig mall för hur behandlingen ska se ut och hur lång tid den får ta, för olika typer av cancer.

 – Målet är att ha trygga patienter. Patienterna ska veta vad som ska hända, säger Beatrice Melin, cancersamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I dag släpps en uppföljningsrapport om hur arbetet med den här vårdsatsningen har gått. Där framgår det att mer än dubbelt så många patienter, över 60 000 personer, har utretts i den här vårdmodellen i år, jämfört med förra året. 

Men man har kommit olika långt i olika landsting med att inkludera patienter. Och brist på sängplatser och personal gör att det är svårt att få ner väntetiderna tillräckligt.

 – Idag är det många patienter som får gå igenom ett standardiserat vårdförlopp, men som ändå inte utreds i tid. Vi har tänkt att åttio procent utreds inom vårdtiden år 2020, men inte redan idag, säger Beatrice Melin, cancersamordnare på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".