​Louvre Abu Dhabi
1 av 2
​Louvre Abu Dhabi. Foto: Giuseppe Cacace/AFP Photo
Frankrikes president besöker Louvre Abu Dhabi
2 av 2
Frankrikes president Emmanuel Macron deltar i en öppningsceremoni. Foto: Karim Sahib/AFP Photo

Nu invigs världens första Louvren utanför Paris

1:49 min

I veckan får världen ett nytt konstmuseum av högsta rang när Louvre Abu Dhabi slår upp portarna. Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem har varit där.

En enorm stjärnmönstrade kupol är det första intrycket av Louvre Abu Dhabi. Under kupolen ryms en museiby skapad av den franske stjärnarkitekten Jean Nouvel.

I kväll deltar Frankrikes president Emmanuel Macron i en öppningsceremoni. Först på lördag får allmänheten komma in.

Det var för tio år sedan som Frankrike och Förenade Arabemiraten kom överens om det här samarbetet som är en del av Förenade Arabemiratens strävan att bli en kulturdestination av rang. Satsningen på kultur sker jämte investeringar i sektorer som utbildning och infrastruktur – för att skapa ett alternativ till inkomsterna från oljan.

Planen var då att skapa en kulturstadsdel där flera museum skulle rymmas, men projektet har gått i stå. Än så länge är det bara Louvre som står klart. Även det bygget har varit omgärdat av förseningar och kritik mot byggarbetarnas villkor. En person avled 2015 efter en olycka på bygget.

Tanken är att emiratet ska bygga upp sin egen konstsamling, men de kommande tio åren får Louvre Abu Dhabi låna verk från tretton franska museer. Totalt kostar samarbetet med Louvre över 900 miljoner euro, exklusive byggnaden. På plats i salarna kan man beskåda antika konstföremål, målningar från bland andra Leonardo da Vinci och Vincent Van Gogh och en gigantisk ljuskrona av Ai Weiwei.

Regeringens intresse för kultur manifesterades också när man i går beslutade om nästa års budget. Sammanträdet hölls på Sharjah internationella bokmässa.

Ett reportage om Louvre Abu Dhabis konstnärliga kvaliteter sänds i morgon i P1 Kultur med start kl 13.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista