Delad bild: Till salu-skyltar och ett bostadsrättshus
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Hasse Holmberg/TT.

"Överdrivna rubriker om fallande bopriser"

Flera ekonomer menar att bostadspriserna inte sjunker
1:51 min

På måndag lägger Finansinspektionen ett förslag om att öka amorteringskraven för bostadsköp. Samtidigt oroar sig många för en bobubbla. Men flera ekonomer tycker tvärtom – riskerna för ett boprisras är kraftigt överdrivna.

– Media drar på med krigsrubriker nu om prisnedgångar på bostadsmarknaden. Det är min bedömning att det är klart överdrivet. Att det skulle handla om en bubbla som har spruckit och att vi ser enormt stora fall på 20-30 procent framför oss, det tror inte jag på, säger Tomas Ernhagen på förbundet Fastighetsägarna.

Grundläggande faktorer i ekonomin talar mot ett boprisras. Riksbanken spår en ränteuppgång, visst, men långsam. Omvärldens ekonomier tar fart, sveriges ekonomi är stark, arbetsmarknaden är stark, barnbidragen höjs, pensionärerna får lägre skatt, och inflyttningen till städerna ökar.

Jo, det finns dyra bostadsrätter som faller i pris - men det är mest de dyraste och mest i storstäder.

I Sverige, som helhet, säger den officiella boprisstatistiken nåt helt annat: Priserna faller inte, de står still, säger Anna Breman, chefekonom, Swedbank.

– Vi ska vara försiktiga med vad som har hänt. Det är mycket diskussioner och det är mycket rykten och anekdoter om priser. Men priserna i landet som helhet fortsätter att gå upp, och det finns ingen statistik ännu som visar på ett omfattande boprisfall på någon marknad i Sverige, säger hon.

När priserna steg som värst tyckte många att något måste göras. Sen kom amorteringskraven och marknaden kyldes ner, precis som det var tänkt. Men nu behövs inga nya, hårdare amorteringskrav, tycker Anna Breman.

– Det blir onödigt att lägga på en nya regleringar på en marknad som redan har lugnat ner sig.

Inget kan stiga för evigt, inte ens bopriserna, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

– Det märkliga skulle väl vara om det bara fortsatte med en prisuppgång år ut och år in. Det är inte oväntat och inte heller någon nackdel om det blir mer balanserad prisutveckling framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".