Priti Patel och Theresa May
Priti Patel och Theresa May. Foto: AP Photo/Alastair Grant och TT

Brittisk minister hänger löst efter hemliga möten

Ska ha diskuterat att stödja den israeliska armén med bistånd
1:34 min

Storbritanniens biståndsminister Priti Patel väntas få sparken inom kort på grund av kontakter hon haft med den israeliska regeringen, enligt brittiska medier.

Hon blir i så fall den andra politikern på mindre än en vecka som slutar i den brittiska regeringen.

Premiärminister Theresa May har haft fullt upp med att ta hand om sexskandaler och tröga Brexitförhandlingar – nu tillkommer också krisen kring biståndsminister Priti Patel.

May har anklagats i medierna de senaste dagarna för att inte våga ge Patel sparken. Men i dag kallades biståndsministern hem från en resa i Afrika av premiärministern och alla brittiska medier är övertygade om att det betyder att hon får sparken – kanske redan i dag.

Patel ska vid olika tillfällen, bland annat under en semesterresa till Israel, ha träffat ett tiotal israeliska politiker och tjänstemän – utan att meddela den övriga brittiska regeringen. Bland andra har hon mött den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Hon har dessutom till viss del ljugit om hur det hela gått till i brittiska medier. Patel, som ansågs vara en minister med goda möjligheter att få tyngre poster framöver, ska också ha besökt de omtvistade Golanhöjderna som en israelisk gäst. Det är emot reglerna för en brittisk minister.

Patel ska också ha diskuterat att stödja den israeliska armén med bistånd för humanitärt arbete utan att underrätta Theresa May.

I förra veckan var det den brittiske försvarsministern Michael Fallon som var i blåsväder över sextrakasserier och han avgick till slut frivilligt. Även vice premiärministern Damian Green anklagas för sexuella trakasserier, men får behålla sitt jobb tills vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".