Tredelad bild: Morgan Johansson, man i skidhuva med röd flagga, demonstration med högerextrema flaggor.
Justitieminister Morgan Johansson och regeringen ger polisen mer pengar för uppgiften. Foto: Christine Olsson/TT, Vilhelm Stokstad/TT, Björn Larsson Rosvall/TT.

Regeringen vill stärka arbetet mot extremistgrupper

1:44 min

Inför valet nästa år ska Polismyndigheten och Säpo intensifiera arbetet mot våldsbejakande extremistgrupper. Det beslutar regeringen i dag.

– Efterhand som den politiska intensiteten ökar finns det också en risk att en del av de här mer våldsamma individerna kanske försöker använda olika tillfällen för att angripa politiker eller att ge sig på större offentliga möten. Det här är en viktig del för att kunna upprätthålla säkerheten i samband med valrörelsen, säger Morgan Johansson.

Den senaste tiden har högerextremistiska grupperingar tagit allt större plats i det offentliga rummet, konstaterar justitieminister Morgan Johansson. Bedömningen är att även vänsterextremistiska rörelser kommer att bli synligare - inte minst i nästa års valrörelse.

Det handlar - enligt regeringen - om personer som aktivt sprider propaganda och desinformation, och använder våld och trakasserier.

Morgan Johansson har tidigare sagt att polisens arbete med att förhindra och försvåra för så kallad politiskt motiverad brottslighet måste stärkas, med tanke på valet 2018 - och i dag fattar regeringen beslut om ett särskilt uppdrag till Polismyndigheten och Säkerhetspolisen med den innebörden.

– Polisen ska intensifiera sin bevakning av de här extrema grupperna, att se till att öka uppklarningen av de brott som de grupperna kan begå, och att ha en klar och god planering inför valrörelsen.

Men ingår det inte redan i Säpos jobb att hantera de här grupperna inför valrörelsen 2018?

– Ja, men nu förser vi Säkerhetspolisen med mer pengar och Polismyndigheten med mer pengar, och det här är regeringens sätt att säga att "Nu när ni får ökade resurser tycker vi också att ni måste intensifiera ert arbete här".

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen - som i somras var på plats under Almedalsveckan på Gotland - är exempel på en grupp som polisen ska hålla noggrann kontroll på, säger Morgan Johansson.

– Därför att här vet vi att i den gruppen av högerextrema individer, där finns det också en hel del rätt brottsbenägna individer och en del av dem har också tillgång till vapen, och begår brott generellt. Vi har sett ett par sådana exempel bara på senare tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista