Justitierådet Thomas Bull
Justitierådet Thomas Bull. Foto: SR/TT

Justitierådet: LSS-domen har feltolkats

Justitierådet: Långtgående tolkning av vår dom
1:40 min

Socialutskottet har för andra gången den här veckan kallat till sig Försäkringskassans chef efter att en domare har underkänt myndighetens tolkning av en assistansdom.

Nu säger justitierådet Thomas Bull att tolkningen av domen är för bred.

Flera tusen personer med funktionsnedsättning kommer att förlora en del av sin assistansersättning, efter en dom i Högsta förvaltningsdomtolen.

Så har i alla fall Försäkringskassan tolkat domen.

Men domaren själv, justitierådet Thomas Bull, säger i dag att domen har tolkats fel. 

– Mot bakgrund av att vår dom handlar om möjligheten att få stöd under en transport, och inte alls om väntetider eller beredskapstider, så är det ju en långtgående tolkning av vår dom, säger han.

Nu kräver Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, att myndigheten ändrar sin tolkning:

– Om domarna som har fattat beslutet och kommit fram till den här domen själva säger att Försäkringskassan tolkar domen fel, då måste ju Försäkringskassan ta fram ett nytt ställningstagande, säger Maria Persdotter, ordförande i RBU.

Trots detta kommer inte Försäkringskassan att ändra sin nya hårdare praxis, enligt rättschefen Eva Nordqvist. Hon menar att Thomas Bull bara är ett av flera justitieråd som står bakom domen.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler har för andra gången på en vecka kallats till riksdagens socialutskott. Utskottets vice ordförande, socialdemokraten Anna-Lena Sörenson, vill nu att Försäkringskassan ändrar sin praxis.

– Det är orimligt att Försäkringskassan gör en tolkning av en dom om domstolen själv tycker att det är för långtgående. Då borde det finnas möjlighet att göra en mer försiktig tolkning, säger hon.

Ulf Helinder från Hammarö, pappa till en multihandikappad son och styrelseledamot i Autismföreningen i Värmland, är trött på de många turerna och otydligheterna kring assistansersättningen:

– Vi har ingen tillit längre. Vi vill inte tillbaka till institutionernas tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".