Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande. Foto: Malin Hoelstad / TT
Teaterförbundets ordförande Anna Carlson ställer sig bakom skådespelarnas krav om nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Foto: Malin Hoelstad / TT

Teaterförbundet stöttar skådespelaruppropet

1:34 min

Efter skådespelaruppropet mot sexuella övergrepp och kränkningar vill Teaterförbundet se åtgärder från arbetsgivarna.

I ett upprop, som publiceras av Svenska Dagbladet, kräver 456 svenska skådespelare nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Uppropet innehåller också många vittnesmål om sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar inom teater, film och scenkonst.

I uppropet riktas hård kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, teaterchefer och politiker. Och skådespelarna kräver att förövare ska få sparken.

Teaterförbundets ordförande Anna Carlson ställer sig nu bakom deras krav: 

– Jag tycker att det är enastående modigt av de här kvinnorna att äntligen våga berätta sina historier och våga stå enade. Deras krav är ju fullständigt rättmätiga tycker jag, nämligen att kräva nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Det ställer jag mig naturligtvis bakom, säger Anna Carlson.

Anna Carlson säger att facket har arbetat med dessa frågor tillsammans med arbetsgivarna sedan 2010, då facket i samarbete med Sveriges radio gjorde en enkät om sexuella trakasserier. Men hon är ändå förvånad.

– Mörkertalet har varit mycket större än vad vi någonsin har kunnat föreställa oss. Det har inte varit till vår kännedom att det har varit så här grova kränkningar och så här mycket.

Nu vill hon se hårdare tag från arbetsgivarna.

– Jag tror att det krävs mycket mer av teaterchefer, operachefer och danschefer. Och jag tror att man måste vara väldigt tydlig på varje enskild arbetsplats och säga det är det här som gäller här, det är nolltolerans, och ni som inte följer det måste tyvärr söka er någon annan stans, säger Anna Carlson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista