Skorsten spyr ut rök. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

EU-överenskommelse klar om utsläppsrätter

1:43 min

Efter två års förhandlingar har EU i natt nått en preliminär överenskommelse om tuffare regler när det gäller handeln med utsläppsrätter.

Svenska Eu-parlamentarikern, Jytte Guteland har varit en av huvudförhandlarna.

– När vi nu reglerar utsläppshandeln för perioden 2020-2030 är de viktiga delarna bland annat att vi har sett till att minska den stora berömda bubblan av utsläppsrätter. Och det i sin tur kommer att påverka priset på utsläppsrätter, så att det blir dyrare, och det i sin tur påverkar viljan till att investera mer hållbart, säger Guteland.

Systemet med utsläppsrätter är en av delarna i den internationella klimatpolitiken och går ut på att storutsläppande industrier och företag måste betala extra för att släppa ut mer än vad som anses nödvändigt.

Förhandlingar inom EU har pågått sedan mer än två år tillbaka för att reformera systemet. I natt kom kommissionen, Europeiska rådet och EU-parlamentet preliminärt fram till hur man gemensamt skall arbeta vidare med utsläppsrätterna. Bland annat minskas antalet utsläppsrätter med två procent per år från 2020. Även sjöfarten ska inkluderas i systemet med utsläppsrättshandeln, om man inte kommer till en internationell uppgörelse. Man har också enats om att kolkraftverk inte ska få använda pengar från utsläppsrätter.

När det gäller kolkraften hade många i parlamentet, däribland Centerpartiets parlamentariker Fredrik Federley hoppats på att man skulle enas om en tuffare linje.

– Ja, till exempel finns det fortfarande möjlighet att använda moderniseringsfonden, som är till för att man framför allt i Östeuropa ska modernisera sin energiproduktion. Där finns det en rest som kan användas till kol till exempel, även om den är extremt liten, säger han.

EU-parlamentarikern och socialdemokraten Jytte Guteland, som har varit en av huvudförhandlarna, hade önskat att EU varit mer långtgående när det gäller hur stor del av utsläppsrätterna man ska minska per år.

Men på det hela taget är hon ändå nöjd – till exempel när det gäller en höjning gällande priset på utsläppsrätter. I dag kostar en utsläppsrätt sju Euro, och med de beräkningar som görs kan priset komma att stiga till 25 till 30 euro, säger Jytte Guteland.

– Jag tycker att vi lägger oss bättre i linje med Paris-avtalet på flera sätt. Dels genom att vi rent faktiskt minskar utsläppen i snabbare takt, och att vi lever upp bättre till Parisavtalet som säger att vi ska ner under två grader, och närmast under 1.5 grad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista