Magnus Aspegren
1 av 2
Magnus Aspegren, vd för Riksteatern. Foto: Maryam Barari/Riksteatern
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister
2 av 2
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bah Kuhnke kallar kulturbranschen till möte

"Det är förbluffande att vi som bransch är så unken"
7:03 min

Efter vittnesmål om övergrepp och trakasserier kallas nu kulturbranschen till möte med minister Alice Bah Kuhnke.

– Det finns många saker vi trott att vi är trygga i som vi ändå måste titta på, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

I Svenska dagbladet vittnar 456 skådespelerskor om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier. De talar om en värld där manliga skådespelare och regissörer geniförklaras och kommer undan med att trakassera sina medarbetare. 

Nu har kulturminister Alice Bah Kuhnke kallat till sig cheferna för bland annat Dramaten, Riksteatern och Kungliga operan för att diskutera problemen. 

– Det är förbluffande och häpnadsväckande att vi som bransch, som ändå ska spegla vår samtid, är så unken och att vi inte har haft koll på den här tystnadskulturen, säger Magnus Aspegren, till P1-morgon.

Han menar att kulturbranschen kanske är extra utsatt eftersom man dras med låga löner, mycket frilans och korttidskontrakt. Tystnadskulturen stärks av oro att inte få fler jobb om man anmäler.  

– Vi jobbar i en struktur som är ganska gammaldags, den är väl etablerad och man tycker att det här tillhör vardagen att det är så här det går till. Vilket gör att man själv inte kanske reagerar på att man är i en patriarkal värld, säger Aspegren.

Trots att det finns strategier och handlingsplaner för hur man jobbar med sexuella trakasserier menar Birgitta Svendén, vd för Kungliga operan, att man nu måste skapa en miljö där medarbetare inte är för rädda för att anmäla.

– Det ska inte finnas den rädslan att jag kommer förlora en roll för att jag inte går med på helt felaktiga premisser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".