Karolinska institutet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Karolinska Institutet får hård kritik efter Macchiarini

1:12 min

Universitetskanslerämbetet (UKÄ) riktar hård kritik mot Karolinska Institutet i fallet kring den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.

Kritiken går ut på att Karolinska Institutet "till varje pris" ville skydda Macchiarinis rykte som forskare och behålla honom som anställd, enligt tillsynsmyndigheten, som har granskat institutets hantering av ärendet.

– Det vi konstaterar är att man inte följer de regler och rutiner som gäller för exempelvis oredlighetsärenden. I vissa avseenden följer man inte sina egna regler gällande anställningsformer, säger Anders Söderholm, generaldirektör på Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

UKÄ anser att lärosätet inte utrett Macchiarini på ett korrekt sätt. Till exempel har KI låtit bli att utreda flera misstankar mot kirurgen som handlar om oredlighet i forskning. Andra utredningar har inte utförts på ett tillräckligt noggrant vis, anser Universitetskanslerämbetet. 

– Att inte utreda oredlighetsfrågorna är något som är väldigt allvarligt. Vi är inte de första att konstatera det, men det är förstås väldigt allvarligt, säger Anders Söderholm.

Bristerna är så pass allvarliga att Universitetskanslersämbetet inte nöjer sig med att enbart kritisera KI. Man kommer också att följa upp hur KI arbetar med de brister som har uppdagats. 

– Vi kommer att återvända till KI för att gå igenom deras åtgärdsplan och för att se att de olika delarna genomförs. Vi kommer också ta stickprov för att se att det fungerar i praktiken helt enkelt, säger Anders Söderholm, generaldirektör på Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Karolinska institutets styrelseordförande Mikael Odenberg är väl medveten om de brister som UKÄ har pekat ut. Han välkomnar den uppföljning som tillsynsmyndigheten kommer göra.

– Det tycker vi är bra, det känner vi som ett stöd i upprensningen. Sen handlar vårt långsiktiga arbete naturligtvis om att förändra kultur och arbetssätt på Karolinska institutet för att se till att en sån här sak inte kan upprepas, säger Mikael Odenberg, styrelseordförande för KI.

Mikael Odenberg instämmer i allvaret i de brister som UKÄ:s granskning kommit fram till, men menar att resultaten och kritiken är väntad. Liknande kritik har tidigare framförts mot Karolinska institutet.

– Det har väl stått klart länge att jakten på vetenskaplig excellens gick helt överstyr och att allvarliga missgrepp begicks, säger Mikael Odenberg, styrelseordförande för KI.

UKÄ:s förra generaldirektör var Harriet Wallberg, tidigare rektor för KI, som tvingades avgå som universitetskansler till följd av skandalen. Den tid då Wallberg var rektor för KI har Universitetskanslersämbetet inte inkluderat i myndighetens granskning, eftersom man ville undvika misstankar om jäv, enligt UKÄ:s chefsjurist Christian Sjöstrand som TT har talat med. Efter att Macchiarini-skandalen uppdagats avgick KI:s rektor Anders Hamsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista