Euro kurva genre
Foto: TT/Montage

Bästa tillväxten på tio år för Eurozonen

1:41 min

Den ekonomiska tillväxten för EU länderna fortsätter och har i år fått upp farten. Det visar EU-kommissionens höstprognos.

För Euro-länderna blir tillväxten den snabbaste på över tio år. Alla EU-länders ekonomier väntas växa under de närmaste tre åren. Det land som är sist ut ur röda siffror är Grekland som går från minus förra året till en tillväxt på 1,6 procent i år.

I topp ligger Malta och Rumänien med en tillväxt på över fyra procent alla de tre kommande åren. I botten finns Italien där BNP-siffran dalar. Också i Storbritannien väntas BNP minska ner mot Italiens nivå på drygt en procent under de här åren.

Bland de stora ekonomierna väntas Tyskland stå stabilt på runt två procent och i Frankrike når tillväxten runt 1,5 procent.

Ekonomin i hela EU väntas i år växa med 2,3 procent – betydligt högre än i den prognos som presenterades i maj. För Euro-länderna väntas tillväxten blir den snabbaste på tio år.

Den ekonomiska tillväxten i Sverige väntas bli ännu starkare än i EU som helhet, med en tillväxt som ökar med 3,2 procent i år.

I en kommentar säger ekonomikommissionär Pierre Moskovici att efter fem år med måttlig återhämtning har den europeiska tillväxten nu accelererat med fler jobb, stigande investeringar och starkare statsfinanser.

Men det finns också moln på denna ljusa himmel: stora skillnader mellan EU-länderna, en hög arbetslöshet på vissa håll och osäkerheten kring Brexitförhandlingarna med Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista