Alice Bah Kuhnke
1 av 3
Alice Bah Kuhnke. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
En kvinna.
2 av 3
Svenska Filminstitutet vd, Anna Serner. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
Dramatens chef Eirik Stubø
3 av 3
Dramatens chef Eirik Stubø. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Starka reaktioner efter larm om övergrepp i kulturbranschen

2:05 min

Vittnesmålen från 456 skådespelare i Svenska Dagbladet har slagit ner som en bomb i kulturvärlden.

Nu kräver kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) förändring.

– De riktigt krävande samtalen tar vid redan i eftermiddag, säger hon.

 

"Regissörer, ni har misslyckats. Producenter, ni har misslyckats. Produktionsbolag, ni har misslyckats. Teaterchefer, ni har misslyckats. Politiker, ni har misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen."

Så skriver 456 skådespelare i det upprop som publicerats i Svenska dagbladet och som chockat många både inom och utanför kulturbranschen.

– Regeringen är nu tydlig med att det krävs en förändring, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke efter ett blixtinkallat krismöte med chefer från flera stora teaterscener.

Under eftermiddagen kommer ministern även att träffa ordförandena för landets nationalscener. Ordföranden utses av regeringen och efter det kommer fler åtgärder att presenteras.

– Vi har startat upp en rad processer. De riktigt krävande samtalen tar vid redan i eftermiddag, säger Alice Bah Kuhnke. 

Anna Serner, vd på Svenska filminstitutet tillhör dem som inte förvånade över att sexuella trakasserier existerat inom branschen, men säger att hon inte var medveten om magnituden. 

– Det är helt uppenbart att män har hanterats på ett sätt som har tillåtit dom att bli de här divorna som gjort och sagt vad de vill. Det bygger ju på att det också är män som har suttit på makten, säger hon.

Som finansiärer av många svenska filmprojekt överväger nu Svenska filminstitutet att kräva att de som får bidrag också går igenom en speciellt utformad utbildning. 

 – Det skulle vara väldigt enkelt att lägga in ett särskilt pass om sexuella trakasserier. Det känns ju väldigt relevant att göra det nu, säger Anna Serner. 

Hon är också kritisk till att så få män än så länga valt att uttala sig om problemen. 

– Det är det som är nästa steg att bygga allianser mellan de som vill skapa förändring och jag är övertygad om att det finns män som vill det också. Men de måste då kliva fram och prata om det här.

Även Dramatens vd och konstnärliga ledare Eirik Stubø är tagen av de många vittnesmålen:

– Det är fasansfull läsning. Sorg över att så många har gått och burit runt på de här rädslorna utan att tro på att det skulle tjäna något till att få ut det. Sedan tänkte jag att jag var stolt och glad för att de träder fram och att det ger oss en möjlighet att lösa upp den tystnadskultur som uppenbart finns och som förhindrar det här från att komma fram som det gjorde, säger han till TT.

Flera av skådespelarna i SVD:s text är eller har varit knutna till Dramaten. För TT berättar Eirik Stubø att han är orolig över att övergrepp kan ha skett under hans tid på teatern.

– Det första jag gjorde i går var att försäkra mig om att min bild av sexuella trakasserier på teatern stämde, och den gjorde i och för sig det, två fall på Dramaten under de 2,5 år som jag har varit här. Det handlar om verbala trakasserier, inte alls grova, förfärliga brott som de vi läser om i tidningen, säger han till TT.

Att inte fler män väljer att gå ut, tror Simon Norrthon, prefekt Stockholms dramatiska högskola, beror på osäkerhet att göra fel. Han menar också att frilanskontrakt  och dåliga arbetsvillkor gör det svårt att anmäla. 

– Jag tror att det är en kultur som vi alla är med och skapar varje dag. Framförallt vi män med makt. 

Han menar att det är bra att problemen nu får så stor uppmärksamhet och tror att det kommer leda till förändring. 

– Det här skapar ju en väldigt medvetenhet hos oss. I dag tycker jag att vi har bättre verktyg att prata om det här och att adressera makt i rummet. Men det här tyder på att det alltid finns arbete kvar att göra.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista