Brand på Norra Grängesbergsgatan.
1 av 2
Mannen friades från anklagelser om att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
Bilden visar advokat Lars Edman. Foto: Björn Lindgren/TT.
2 av 2
Advokat Lars Edman. Foto: Björn Lindgren/TT.

Nya terrormisstankar mot 30-årig man i Malmö

Advokat: Skulle det vara något mer allvarligt hade han varit frihetsberövad
1:25 min

En man som i våras friades från misstankar om att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i Malmö, är nu misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Advokat Lars Edman som företräder mannen vet än så länge mycket lite om vad hans klient misstänks för. 

– Jag har bara fått uppgift om att han är misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Vari det består och vad han skulle gjort eller inte gjort, det har jag ingen aning om, säger Lars Edman.  

Mannen, som är syrisk medborgare har ännu inte förhörts av Säkerhetspolisen och därför vet Lars Edman än så länge inget mer om det brott han misstänks för. 

Förundersökningen leds av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål, som säger till Sveriges Radio att hon inte har tid att svara på frågor. 

I april i år friades 30-åringen från ett åtal om terroristbrott. Han anklagades för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i Malmö, men Malmö tingsrätt underkände åtalet. Av polisutredningen framgick att mannen sympatiserar med terrorgruppen Islamiska staten. 

Migrationsverket har beslutat att han ska utvisas. Det har dock inte kunnat genomföras eftersom Sverige inte utvisar folk till Syrien och eftersom Saudiarabien, där 30-åringen bott tidigare, inte tar emot honom. Under tiden har mannen anmälningsplikt hos polisen. 

Hans advokat Lars Edman säger att de nya misstankarna mot mannen är i ett tidigt utredningsskede, och att det är en rättssäkerhetsfråga att man då tilldelas en försvarare. 

– Man ska vara medveten om att man hörs om saker och ting som kan vara till nackdel för en. Då ska man ha möjlighet att ha en försvarare med sig. På den nivån uppfattar jag det. Skulle det ha varit något mer allvarligt hade han ju varit frihetsberövad i Sverige, säger Lars Edman.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".