Delad bild: Pensionsmyndigheten-skylt, Allra-skylt.
Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT, Jonas Ekströmer/TT.

Fler pensionsbolag granskas efter skandalerna

1:11 min

Nu granskar Pensionsmyndigheten fler bolag inom premiepensionen. Det finns risk att fler sparare blir lurade i andra bolag än dem som redan har stoppats.

– Vi tittar på bolag som vi av olika skäl tycker att vi behöver granska närmare för att se om de följer avtalet med oss, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Det kan vara så många som fyra pensionsbolag som Pensionsmyndigheten granskar just nu, säger Ole Settergren. Det kan gälla bolagens säljmetoder, att många kunder har klagat eller att bolagen har tillgångar som verkar tveksamma.

– Det kan även vara tips om att vi ska titta på någonting, säger han.

Sedan tidigare utreds bolag som Allra och Falcon Funds och personer i bolagen kan bli åtalade. Intet ont anande pensionssparare har förlorat hundratals miljoner kronor när andra har berikat sig på deras bekostnad, misstänker både Pensionsmyndigheten och åklagare.

Nu säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten att man inte kan utesluta att pensionssparare fortsätter att lägga pengar i andra bolag som också är ute efter att lura spararna.

– Risken finns. Men det finns ingenting som vi nu har konstaterat som gör att vi borde agera, för då hade vi gjort det.

Men det finns ytterligare ett bolag, vid sidan om Allra och Falcon Funds, där Pensionsmyndigheten har sett anledning att ingripa.

Det bolaget heter GFG och Pensionsmyndigheten misstänker att över 300 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar har försvunnit i det bolaget.

– Ja, det är ett bolag som vi har sagt upp avtalet med och som vi håller på och utreder och det pågår undersökning om deras förehavanden.

Vad är det ni misstänker kan ha skett där?

– Ja, vi misstänker att det kan ha försvunnit pengar på sätt som inte är tillåtet från den fonden, säger Ole Settergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista