Polis i Ankara.
Polis i Ankara. Arkivbild. Foto: Burhan Ozbilici

Stor razzia mot misstänkta IS-terrorister i Turkiet

1:36 min

I Turkiet har ytterligare en stor razzia mot misstänkta IS-terrorister genomförts och bara i huvudstaden Ankara har över 100 personer gripits.
Terrorsekten uppges ha planerat nya stora attacker mot Turkiet och många terrorister tros ha flytt illegalt över gränsen sedan IS besegrades i Raqqa i Syrien.

Nyligen avslöjades terroristernas planer på att spränga en av Istanbuls största gallerior. Planerna var långt gånga och redo att sättas i verket när terroristerna kunde gripas av polisen - som haft terroristerna under uppsikt.

Varje vecka sker stora tillslag mot misstänkta IS-medlemmar. Under natten greps 111 personer i Ankara och ytterligare över 100 misstänkta har efterlysts.

Tillslag gjordes också på andra håll i landet, i Kayseri i centrala Turkiet greps en man som lagt upp en video på internet där han skjuter ihjäl sin egen bror, enligt uppgift på order från IS eftersom brodern tog avstånd från terrorsekten.

Det har skett en mängd tillslag och gripanden de senaste veckorna i Turkiet. Bara mellan den 22 oktober och 1 November greps 283 misstänkta IS-terrorister, de flesta utlänningar, i räder i 25 turkiska städer.

Turkiet har tidigare kritiserats av omvärlden för att inte göra tillräckligt för att stoppa IS men de har nu kraftigt ökat sina ansträngningar att decimera terrorsekten. Inte minst efter att Turkiet själva utsatts för terrorn med dåd i Ankara, Istanbul och på andra håll.

Många IS-medlemmar tros också ha flytt illegalt över gränsen från Syrien till Turkiet i samband med den USA-stödda koalitionens offensiv och befrielse av Raqqa. Flera av de som gripits i de senaste tillslagen uppges vara jihadister, både utländska och turkiska, som tidigare haft sin bas i det som beskrevs som IS dåvarande självutnämnda huvudstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista