Emma Lennartsson.
Emma Lennartsson. Foto: Leif R Jansson / TT

Statssekreterare får miljonfallskärm

0:30 min

Emma Lennartsson, som tidigare var statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare, får drygt 1,3 miljoner kronor i avgångsvederlag från Socialdemokraternas partikassa. Det uppger Dagens Nyheter.

Emma Lennartsson fick lämna sin post som statssekreterare i augusti i efterdyningarna till it-skandalen på Transportstyrelsen. Anledningen var att hon hade deltagit i flera möten där Säkerhetspolisen hade informerat om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen.

I en intervju med DN från augusti i år sa hon att hon inte hade förstått allvaret och inte heller minns att frågan tagits upp. Ett av mötena hölls redan i februari 2016, minst tio månader innan den tidpunkt som Emma Lennartsson först angav.

– Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, sa hon till DN då.

I samband med att Emma Lennartsson lämnade sitt uppdrag uppgavs det att hon inte skulle få något avgångsvederlag från regeringskansliet.

Nu visar det sig alltså att hon istället får ett avgångsvederlag på en årslön direkt från Socialdemokraternas partikassa, enligt DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista