Tyrannosaurus rex
1 av 2
Foto: Susan Montoya Bryan
Asteroid.
2 av 2
En konstnärs tolkning av en asteroid som bryter sig loss från sitt bälte. Foto: NASA/JPL-Caltech

Dinosaurierna hade otur, vi hade tur

Dinosaurierna hade otur när jorden kolliderade med en asteroid för 66 miljoner år sedan.

Om asteroiden hade slagit ner på en annan plats hade de troligen överlevt — och då hade inte vi funnits.
Det framgår av en ny studie som publiceras i Scientific Reports.

Forskarna bakom studien framhåller att dinosaurierna — och många andra djurgrupper — utplånades av extrema klimatförändringar som ett resultat av kollisionen.

Asteroiden slog ned vid Chicxulub på Yucatánhalvön i dagens Mexiko. Olja, naturgas och andra kolväten i berggrunden började brinna vid nedslaget, vilket resulterade i massiva mängder sot i atmosfären.

Sotpartiklarna blockerade och absorberade solstrålarna. Temperaturerna sjönk dramatiskt och växternas fotosyntes upphörde. Ekosystemen kollapsade och alla stora landdjur dog ut.

Men det hade inte behövt gå så illa. Berggrunden på Yucatán är mycket rik på kolväten. Så stora mängder finns bara på 13 procent av jordens yta.

Sotet i atmosfären medförde att temperaturerna på land sjönk med i genomsnitt 13-17 grader Celsius — tillräckligt för att åstadkomma ett massutdöende. Men om asteroiden hade brakat ner i ett annat område, mindre rikt på kolväten, hade inte klimatförändringarna blivit lika katastrofala — och dinosaurierna hade troligen överlevt.

Hade den exempelvis fallit ner mitt i någon av oceanerna, eller i Centralafrika eller Östasien, hade temperaturen sänkts med cirka tre grader — otillräckligt för att ge upphov till ett massutdöende. I så fall hade med all säkerhet merparten av dinosaurierna överlevt kollisionen.

Enligt forskarna, som letts av paleoekologen Kunio Kaiho vid Tohoku-universitetet i Japan, är det uppenbart att livet på jorden hade tagit en helt annan riktning om asteroiden tagit en något annorlunda bana, eller slagit ned på jorden en minut tidigare eller senare än vad som blev fallet.

Dinosaurierna hade dominerat jorden i cirka 150 miljoner år när katastrofen inträffade. De var helt överlägsna våra förfäder, de samtida däggdjuren, och hade säkert fortsatt att dominera jorden om asteroiden inte hade råkat komma i vägen. Att asteroiden slog ned på Yucatán var maximal otur för deras del. Men det var tur för oss. Annars hade vi troligen inte funnits.

Massdöden

Dinosauriernas utdöende inträffade för 66 miljoner år sedan och markerar slutet på kritperioden och jordens medeltid.

Gränsen mellan krita och den efterföljande perioden paleogen markeras av ett tunt lager av iridium i de sedimentära lagren. Iridium är en metall som är mycket ovanlig på jorden men vanlig i asteroider. Därav slutsatsen att en asteroid slog ned på jorden vid den tidpunkten.

Nedslagsplatsen ligger vid Chicxulub på Yucatánhalvön i Mexiko. Asteroiden beräknas ha varit 10-15 kilometer i diameter.

Inga landdjur över 25 kilo överlevde kollisionen. Alla dinosaurier dog ut, liksom alla flygödlor, alla arkaiska fåglar, och 90 procent av alla däggdjur. Beräkningar antyder att 75 procent av jordens arter utplånades.

Källa: Scientific Reports, Encyclopedia Britannica, m. fl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista