Klimatforskare i USA motarbetas

2:25 min

Läget för många klimatforskare i USA fortsätter vara svårt. Det säger Arktis- forskaren Joel Clement, som omplacerades efter sitt arbete med klimatfrågor.

– De satte mig på ett kontor som hanterar betalningar från industrin, säger Joel Clement som innan omplaceringen var expert på klimatrisker för utsatta människor i Alaska.

Han tog omplaceringen som en reprimand för sitt arbete med klimatfrågan, och kritiserade den offentligt. I Washington Post skrev Joel Clement att det var slöseri med amerikanska skattepengar, att han skulle ägna sig åt uppgifter han inte kunde istället för att hjälpa utsatta människor i Alaska med sin expertkunskap. Något som han knappt trott var kontroversiellt.

– Hur kan man vara emot skydd av hälsa och säkerhet för amerikaner? Jag var förstås naiv, för det har varit mycket kritik, inte bara mot klimatarbete utan mot allt vad den tidigare administrationen arbetade för, säger Joel Clement, som i oktober hoppade av jobbet han omplacerats till.

Han är på kort Sverigebesök och fortsätter till FN:s klimatkonferens i Bonn, där han ska delta. Han samarbetar med det internationella miljöforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute, SEI, som han skrivit en Arktis-rapport ihop med.

I Bonn sneglar nu många på USA:s agerande.

– Trumps administration sänder förstås en delegation, säger Joel Clement, förhoppningsvis fler diplomater än ideologer. Jag har hört att de ska förespråka fossil energi, vilket är omoget och löjligt, säger han. 

– Vid sidan av den officiella delegationen finns städer, delstater och företag som driver klimatarbetet framåt, de säger att vi är faktiskt kvar i Parisavtalet oavsett vad Trump säger, avslutar Joel Clement.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista