Sveriges målvakt Robin Olsen under herrlandslagets träning inför VM-kvalmatchen mot Italien.
Sveriges målvakt Robin Olsen under herrlandslagets träning inför VM-kvalmatchen mot Italien. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vinst mot Italien i VM-kvalet kan ge 100 miljoner kronor

2:18 min

När herrlandslaget i fotboll ikväll spelar VM-kval mot Italien gäller det mer än bara äran. Kvalvinnaren kan räkna med stora inkomster.

 – Det handlar om 100 miljoner kronor om man slår Italien vilket vore en bragd, det vore fantastiskt. För landslaget är det här en av de viktigaste matcherna man spelat på länge, säger Dan Persson, konsult och expert på idrottsekonomi.

Om Sverige går till VM, räknar Dan Persson med några miljoner i intäkter av Italien-matchen på hemma-plan, plus 87 miljoner, mer än någonsin förut, från internationella fotbollsförbundet Fifa till de lag som går till VM, och dessutom en rad effekter på vad man kalla svensk fotbolls varumärke.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svensk Fotbollförbundet gör en mycket mer försiktig beräkning.

Fifa har ännu inte fastslagit den höga ersättning som Dan Persson räknar på, Sjöstrand hoppas på kanske en fjärdedel. Men han hoppas.

– Det är med en viss blandning av glädje och ångest, som man tar sig an de här matcherna. Det här ger ju oss möjlighet att göra extrasatsningar, i alltifrån fotbollsutbildning till tränarutbildning. Allting som vi får in ska investeras tillbaka i fotbollen, säger Håkan Sjöstrand. 

I andra änden på penningströmmarna finns Li Zakrisson, som tränar flickor 10-12 år, för IFK Östersund. Varje tusenlapp extra är välkommen, säger hon.

– Självklart ska jag se matchen. Det är hisnande mycket pengar. Vi vill ju att många ska spela fotboll mycket och länge, och att de ska ha väldigt roligt. Är det så att man kan tillföra ytterligare resurser så tror jag att det ger stora vinster, både lagmässigt och i ett större samhällsperspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista