Carme Forcadell.
Carme Forcadell lämnar rättssalen tidigare i veckan. Foto: Francisco Seco/TT

Kataloniens tidigare talman begärs häktad

Spaniens riksåklagare har bett landets högsta domstol att häkta det katalanska parlamentets tidigare talman Carme Forcadell samt tre före detta parlamentariker, rapporterar tidningen El País enligt Reuters.

Det är oklart om riksåklagaren vill ha några andra restriktioner mot de två före detta parlamentariker som också frågats ut men som inte begärs häktade.

Det katalanska parlamentets tidigare talman Carme Forcadell frågades i dag ut i spanska Högsta domstolen tillsammans med ytterligare fem personer. Hon kan komma att fängslas gällande anklagelserna om uppvigling och uppror vid folkomröstningen i oktober.

De misstänks ha följt en "samordnad strategi för att utropa självständighet" som tog vid före det katalanska parlamentets förklaring om självständighet den 27 oktober, enligt åtalen.

Under onsdagen upphävde Spaniens författningsdomstol självständighetsförklaringen.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.

Krisen i Spanien har lett till att hundratals företag behövt omregistrera sig utanför Katalonien. Under onsdagen orsakade också en stor strejk från fackliga självständighetsivrare i Katalonien kaos, när en tåg ställdes in och bilar inte kunde komma fram på motorvägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista