Peter Hultqvist
Peter Hultqvist, försvarsminister. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Miljardbistånd till Irak ska bygga upp landet

1:16 min

Sverige ger närmare en miljard kronor i bistånd för återuppbyggnad i Irak efter terrorgruppen Islamiska Statens ödeläggelse av landet.

Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Sveriges Radio.

Tidigare i dag träffades försvarsministrar från de länder som ingår i den internationella koalitionen mot terrorsekten IS och som leds av USA. På agendan fanns bland annat diskussioner om tiden efter IS.

Sverige har bestämt sig för att skänka närmare en miljard kronor till Irak för återuppbyggnad, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– En insats på ungefär 100 miljoner euro mellan 2017-2021 som handlar om institutionsbyggande och demokratiskapande åtgärder. För vi måste också på olika sätt verka för att skapa en framtid för folket i den här regionen, säger han.

Sverige har i dag en insatsstyrka på 70 personer som utbildar stridande trupper i Kurdistanregionen i norra Irak. Den insatsen kommer att fortsätta. Samtidigt har insatsens mandat på plats utökats, säger försvarsminister Peter Hultqvist:

– Vi ger också ett bredare geografiskt mandat för dem att verka i. Och förutom träningsinsatser så ger vi också möjligheter till att man ska kunna vara med och säkra olika typer av funktioner. Bland annat runt koalitionens kamper.

Regeringen skriver i en proposition att den svenska insatsen i Irak ska fortsätta fram till sista december 2018. Hur länge den militära insatsen kommer att finnas kvar där är enligt försvarsminister Peter Hultqvist oklart.

– Det är svårt att säga, men här har vi nu dragit upp riktlinjerna ända fram till 2021 när det gäller institutions- och samhällsbyggande. Och jag ser också att vi i nuläget har ett åtagande på den militära sidan och vi förnyar ju det mandatet också. Det nya mandatet gäller från första januari, säger Peter Hultqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista