Ung pojke som bär en säck och får en flaska olja.
Hjälporganisationer finns på plats i de stora flyktinglägren i Bangladesh. Foto: Dibyangshu Sarkar/TT.

Ökade hjälpinsatser för rohingyer

2:50 min

Biståndsorganisationer förstärker sitt arbete i Bangladesh för att hjälpa dem som flytt Burma, samtidigt varnas för den felaktiga bild som råder i världen att situationen för rohingyerna har stabiliserats.

– Detta är fortfarande en akut katastrofsituation. Dagligen kommer nya rohingyer i tusental som flyr undan våldet i Burma, säger Rädda Barnens kommunikationschef i Cox's Basar, Mark Key.

Han har tidigare arbetat i flera olika läger i Afrika och med biståndsinsatser i Irak, men tappar nästan orden när han ska beskriva lägret här - eller området här - i Södra Bangladesh, där de över 600 000 nyanlända rohingyerna hålls på en liten yta ihop med flera hundratusen som kommit tidigare.

– Detta läger är överväldigande redan med tanke på sin storlek, säger han och trängseln skiljer detta från andra läger i världen. Rohingyernas behov är också massiva, vatten, mat och vård. Vi skrapar bara på ytan, säger han och hävdar att de flesta är nöjda med vad som har blivit gjort, men samtidigt också ense om att så mycket, mycket mer behövs.

En lysande insats var till exempel koleravaccineringen av 650 000 rohingya, men alla nåddes inte och sker det nu i tid? Polio, mässling - andra vaccineringar behövs också och sexualupplysning för att hindra HIV.

Arbetet växer för lokala myndigheter, FN-organ och biståndsorganisationer med att klara basbehov som mat och vatten för de hundratusentals rohingyerna och biståndsorganen ökar alla sin närvaro här. Rädda Barnen kan gå från cirka tvåhundra anställda till åttahundra, enligt Mark Key.

Över hälften av rohingyerna är barn eller under 18 år och familjerna är totalt beroende av vad regeringen, FN och andra förser dem med i form av mat, byggmaterial, pumpar och vård. En sexmånadersplan styr insatserna, men vad ska hända på längre sikt, frågar sig många här.

Mark Key anser att världen svek rohingyerna när de var i Burma - statslösa och oönskade, det var ju känt.

– Nu ska vi inte svika dem här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista