Tv4, Dramaten och Sveriges radio
TV4, Dramaten och Sveriges radio är tre av flera företag som har kämpat med att hantera avslöjanden om sexuella trakasserier. Foto: Fredrik Sandberg/Claudio Bresciani/Jessica Gow/TT

Expert: Många företag vet inte hur de ska agera

"Arbetsgivaren har en skyldighet att förhindra sexuella trakasserier"
8:55 min

Avslöjanden och krismöten avlöser varandra i #metoo-kampanjens framfart. Många företagsledningar verkar tagna på sängen – trots att ledningen har ett ansvar att ta reda på hur det ser ut på sin arbetsplats, säger Marie Nordström, förbundsjurist på LO-TCO.

Hundratals skådespelare har i ett gemensamt upprop vittnat om grova sexuella övergrepp. Efter avslöjandet om övergrepp inom teater- och filmvärlden beslutade Dramaten att sätta in en åtgärdsplan.

Andra företag som har kämpat med att hantera avslöjanden om sexuella trakasserier och tystnadskulturer är Sveriges Radio, TV4, Aftonbladet och SVT. 

Men hur bra problemen hanteras internt kan variera kraftigt och det är inte alltid det blir rätt, säger krishanterare Charlie Stjernberg. 

– I många fall vet man inte hur man ska agera. Man kan inte ringa till facket eller sin juristfirma och få en broschyr: "Så här hanterar du sexuella trakasserier". Det gör att många organisationer själva försöker uppfinna hjulet, säger han.

Huruvida en arbetsplats har en handlingsplan och rutiner kan variera, säger Marie Nordström, förbundsjurist på LO-TCO. Men lagstiftningen är tydlig i vilket ansvar företagsledningen har. 

– Arbetsgivaren har en skyldighet att förebygga och förhindra att sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. I det ingår att ta fram riktlinjer och rutiner, och det ska göras känt inom hela organisationen, säger hon.

Det ligger också i det förebyggande arbetet att ta reda på hur situationen ser ut på arbetsplatsen genom till exempel medarbetarenkäter.

Om man upplever att ens chef inte reagerar på larm om trakasserier kan man vända sig till facket, ett skyddsombud eller om det finns en HR-avdelning. Får man ingen respons kan man också gå till chefens chef, säger Marie Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".