marawi
1 av 3
En kvinna tittar upp på det som en gång var hennes hem. Foto: Margita Boström/Sveriges radio
marawi
2 av 3
Här var det en gång ett hem. Foto: Margita Boström/Sveriges radio
Marawi
3 av 3
Överste Romeo Brawner visar på kartan över Marawi var det är helt sönderskjutet. Foto: Margita Boström/Sveriges radio

Stora delar av Marawi förstört – efter strider mot jihadister

1:54 min

I nästan sex månader försökte jihadister som svurit ed med IS ta över staden Marawi i södra Filippinerna. Nu är nästan halva staden så sönderbombad att det aldrig går att flytta tillbaka och där pågår ännu jakten efter fler terrorister.

I den del där belägringen började har folk börjat kunna återse sina hem.

– Där i den gula delen av huset bodde sju terrorister utan att vi visste det. De flyttade in två månader innan striderna började, berättar kvinnan. Vi tittar upp på ett helt sönderskjutet hus. Gå in och titta säger hon så förstår ni att vi aldrig mer kan bo där.

Väggarna är pepprade med kulhål och på golven ligger kläder, madrasser utsprida och på diskbänken står fortfarande resterna av den sista frukosten som åts där den 23 maj i år.

Det var då vid lunchtid som militären kom efter ett tips om att den terroreftersökte ledaren för Abu Sayyaf gerillan skulle befinna sig där. Isnilon Hapilan stod högt på USA terrorlista.

Men i lägenheten fanns sex andra jihadister kraftigt beväpnade och det blev en sex timmar lång strid innan vettskrämda grannar kunde hjälpas ut ur huset. Och då hade redan striderna i övriga delar av Marawi eskalerat.

Det visade sig att två terrorgrupper, Maute och Abu Sayyaf, gått ihop i denna attack och hade större resurser än vad militären först anade. Överste Romeo Brawner:  

– Ja, vi blev överraskade, under de första dagarna var de ungefär 200 stridande men sedan fylldes det på så sammanlagt var de runt 1 000 män och kvinnor, säger han.

Runt 900 har dödats men minst 100 lyckades fly.

– Ja, det är skrämmande men nu ska vi se till att de inte ska kunna gruppera om sig, säger överste Romeo Brawner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista