Personer i Peru har klätt sig i fångkläder och masker i protest mot korruptionsskandal
Människorna har klätt ut sig till peruanska politiker, som fängslats, som protest mot korruptionsskandalen. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Korruptionskandal skakar om i Latinamerika

Mutor gav lukrativa byggkontrakt
1:23 min

Det brasilianska byggbolaget Odebrecht har betalat ut motsvarande 1,7 miljarder kronor till politiker och tjänstemän i Latinamerika - mutor som slussats via bankkonton i furstendömet Andorra.

Det avslöjar den spanska tidningen El Pais. Odebrecht anklagas redan för omfattande korruption i flera latinamerikanska länder.

Det är den spanska tidningen El Pais som tagit del av en intern polisutredning i Andorra.

Kontoutdrag, passkopior och hemliga avtal visar hur det brasilianska byggbolaget Odebrecht använt banker i furstendömet för att betala ut motsvarande 1,7 miljarder kronor till makthavare i flera latinamerikanska länder.

På mottagarlistan står före detta ministrar i Panamá, Colombia, Peru och Ecuador, eller i vissa fall deras familjemedlemmar.

I utbyte ska Odebrecht ha blivit lovade värdefulla kontrakt på vägar, tunnelbanelinjer och andra stora infrastrukturprojekt.

Odebrecht är ett av världens största byggbolag med verksamhet i 28 länder.

Mutskandalen har vuxit konstant sedan företagets VD Marcelo Odebrecht började samarbeta med den brasilianska polisen för ett år sedan.

Han har vittnat om hur Odebrecht finansierat presidentkampanjer i flera latinamerikanska länder, och mutat hundratals politiker.

Vittnesmålen har lett till juridiska processer ibland annat Colombia, Argentina, Brasilien, Ecuador och Peru.

De länder som haft maktskifte sedan skandalen rullades upp kräver nu Odebrecht på skadestånd och ytterligare skatteinbetalningar.

Men i länder där de anklagade politikerna sitter kvar vid makten, som i exempelvis Venezuela och Mexiko, går korruptionsutredningarna desto långsammare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".