Bildsplit på SD-logga och man.
Foto: TT.

SD-ledamot behåller plats i riksdagen och blir politisk vilde

Riksdagsledamoten Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna men behåller sin riksdagsplats. Det skriver han i ett sms till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna har uppmanat Gamov att lämna samtliga politiska uppdrag. Men nu väljer riksdagsledamoten att inte lämna sin plats i riksdagen.

"Jag har kvar mina åsikter och kommer att driva en nationalkonservativ politik i de organ i vilka jag är invald", skriver han i ett sms till Dagens Nyheter.

Enligt tidskriften Expo har han även registrerats som politisk vilde i Uppsala regionfullmäktige, där han också har politiska uppdrag.

Beskedet kommer efter en kritiserad Moskvaresa tidigare i september i år. Gamov reste till landet för att observera ett regionsval. En partikamrat som var med på resan anklagar Gamov för att upprepade gånger ha kränkt henne.

"Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot", konstaterar partiets gruppledare Mattias Karlsson.

Försvarsminister Peter Hultqvist är mycket kritisk till Gamovs agerande och ser honom som en riskfaktor.

Ekot har utan framgång sökt Pavel Gamov för en kommentar.

Pavel Gamov är den fjärde ledamoten som lämnat SD men sitter kvar i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".