remiepensionssystemet måste styras upp för att öka avkastningen på spararnas pengar.
remiepensionssystemet måste styras upp för att öka avkastningen på spararnas pengar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nytt förslag om skydd för pensionssparare

1:38 min

Inför en garanti för sparare i premiepensionen som skyddar dem som drabbas när pensionsbolag har brutit mot lagen. Det tycker Jakob König på Sveriges konsumenter.

– Med tanke på de skandaler som har varit så borde man införa en insättningsgaranti inom premiepensionssystemet, säger Jakob König som är finansexpert på Sveriges konsumenter.

Den som har pengar på banken är skyddad av insättningsgarantin. Om banken skulle gå omkull får man ersättning från staten.

Upp till 950 000 kronor är skyddade på det sättet.

Jacob König på Sveriges konsumenter vill alltså se ett liknande system inom premiepensionen.

Här skulle garantin träda in om det visar sig att fondbolaget har gjort olagliga transaktioner, något som åklagare utreder i bolag som Allra och Falcon Funds.

– Om det sker oegentligheter, alltså transaktioner som är direkt olagliga så bör det inte drabba spararna. För de kan omöjligen kontrollera den har typen av risker hos fondbolagen bakom fonderna.

Har du någon tanke om hur ett sådant här system skulle kunna utformas?

– En möjlighet vore att fonderna i systemet betalade in en liten del till någon sorts fond som ska täcka vid sådana situationer, lite likartat insättningsgarantin för bankkonton, säger Jakob König.

Men på fondbolagens organisation, Fondbolagens förening, tycker vd Fredrik Nordström att det här är ett dåligt förslag.

– Det finns problem med att genomföra det här därför att det är de goda företagen som får betala för de dåliga. Och det är ju inte så det ska vara.

– Det ska finnas en trygghet genom att bolagen ska följa lagstiftningen och det är Finansinspektionen som ska har till uppgift att granska bolagen och säkerställa att de sköter sig och följer regelverken, säger Fredrik Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista