Mustafa Ismail.
Mustafa Ismail, valobservatör i Somaliland. Foto: Mona Ismail Jama/Sveriges Radio.

Somaliland går till presidentval trots uteblivet erkännande

"Vi kommer att övervaka alla vallokalerna"
2:35 min

På måndag hålls presidentval i utbrytarregionen Somaliland i norra Somalia. Valet engagerar också många i Sverige med rötter i området.

Trots att inget land erkänt Somalilands självständighet, ses regionen som ett fredligt föredöme, med ett öppnare och mer demokratiskt system än på andra håll på Afrikas horn.

Mustafa Ismail plockar ihop sina saker på jobbet på Arbetsförmedlingen i Kista i västra Stockholm. Han har längtat efter det här stunden, säger han. När han kan gå på semester och flyga ned till Somaliland för att vara lokal valobservatör under presidentvalet.

– Vi kommer att övervaka alla vallokalerna. Vi kommer att se till att det inte förekommer något fusk, och att folk inte röster flera gånger, säger Mustafa Ismail.

Somaliland utropade självständighet redan 1991 när Somalia kollapsade och råkade in i ett två decennier långt inbördeskrig. Somaliland gick sin egen väg, och nu håller man presidentval för tredje gången. Man har ett eget parlament, en egen valuta och man utfärdar egna pass, och är mycket säkrare för befolkningen.

Men inget land har ännu erkänt det självständiga Somaliland, och centralregeringen i Mogadishu ser på valet som helt ogiltigt. Och även om graden av frihet är betydligt större här, så är fortfarande klanstrukturen mycket stark, och media arbetar under tydliga begränsningar. Det händer också att journalister grips på lösa grunder.

Samtidigt kan nu de tre presidentkandidaterna, från tre olika partier, bedriva valrörelse på relativt lika villkor. Och att det blir ett rättvist val är viktigt. Det säger Eidarus Adan, som tagit ledigt från jobbet på Skatteverket för att kunna vara på plats under valet.

– För mig är det viktigaste att det blir ett rätt och rättvist val. Inga strider, inga problem, och att den demokratiska processen fortsätter. Så att jag när jag kommer tillbaka till Sverige kan visa upp att Somaliland är ett bra exempel speciellt för Östafrika och Afrikas horn, säger Eidarus Adnan.

En annan som rest iväg är Roda Elmi, och hon hoppas att valet tar Somaliland ett steg närmare ett internationellt erkännande som egen stat.

– Varje demokratisk process, varje val som vi har i Somaliland, visar på att vi kan stå på egna ben. Och att vi är ett existerande land, säger Roda Elmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".