Bild ut förundersökningen om vappensmuggling.
1 av 2
Bild ut förundersökningen om vappensmuggling. Foto: Polisen/TT
Bild ut förundersökningen om vappensmuggling.
2 av 2
Bild ut förundersökningen om vappensmuggling. Foto: Polisen/TT

Smugglade och sålde illegala vapen – kopplas till grov kriminalitet

1:56 min

I dag inleddes rättegången mot fyra män i Malmö, varav tre är åtalade för grov smuggling och synnerligen grovt vapenbrott, att ha smugglat in en stor mängd vapen från Slovakien.

De har sedan sålt dem på svarta marknaden.

Det handlar om så kallade pluggade vapen, som männen gjort brukbara.

Att utredningen lett till gripanden och åtal ser Petra Stenkula, chef för utredningsenheten i polisens Region Syd, som ett genombrott.

– Det är en mycket stor framgång och nu hoppas vi på höga fängelsestraff, så vi kan få bort de här personerna från det här nätverket. Förhoppningsvis finns det inga som direkt tar över den här kriminella marknaden.

Rättegången började med att åklagaren Michael Hansson läste upp en lista på alla vapen de tre är åtalade för att ha sålt. Enligt åtalet har de tre männen 2014 köpt 235 vapen i Slovakien, kulsprutepistoler och automatpistoler. Vapnen har varit pluggade och inte avsedda att skjutas med. Åklagaren anser sig kunna bevisa att männen sålt minst 65 av dem vidare i Sverige efter att gjort dem brukbara igen.

– De här vapnen är ju inhandlade legalt i Slovakien, för att de varit stiftade, säger Petra Stenkula. 

– Sedan har man gjort vissa tekniska åtgärder för att de ska vara brukbara. Och sedan har man sålt dem till kriminella individer.

Så det här är vapen som kommit ut i den undre världen?

– Ja, absolut, inte minst i Göteborg, där vi ser en koppling till mord. Och vi vet att de här är en del av den organiserade brottsligheten och att de förser den organiserade brottsligheten med vapen, säger Petra Stenkula.

Det har varit en stor utredning och Petra Stenkula på polisens Region Syd säger att den varit mycket viktig för kampen mot införseln av illegala vapen till Sverige.

– För ett par år sedan visste vi inte så mycket om vapensmugglingen och vapenhanteringen i stort. Vi visste att det fanns många illegala vapen men vi hade egentligen ingen riktig bild av var de kom ifrån.

– Men så fick vi för tre-fyra år sedan information att det fanns större inköp som gjordes på den legala marknaden utomlands och då började vi jobba med de frågorna, både nationellt och regionalt och sedan har vi också samverkat i de här frågorna internationellt.

Och att ni nu vet mer, leder det till att ni nu är bättre på att bekämpa den här införseln?

– Absolut. Nu har vi helt annan kunskap som gör att vi är rustade på ett helt annat sätt, säger Petra Stenkula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista