Elektrikerbasen Jonas Wallin är också ordförande för 6F. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Elektrikerbasen Jonas Wallin är också ordförande för 6F. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Facklig oenighet om löner

"Har inte tagit ut det löneutrymme som finns"
1:50 min

Det seglar upp en ny strid inom fackföreningsrörelsen om vilka som ska bestämma över löneökningarna.

LO-facken inom 6F har satt igång en utredning om ett alternativ till dagens modell där det är den konkurrensutsatta industrin som styr.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att LO:s samtliga förbund ges reellt inflytande över löneökningsnivån. Det så kallade märket sätts ju i dag enkom av industrin, säger gruppens ordförande, Elektrikernas Jonas Wallin. 

Facken i 6F, Byggnads, Seko, Fastighets, Elektrikerna och Målarna tycker att de och andra förbund som står utanför Industriavtalet saknar inflytande över den viktigaste frågan – medlemmarnas löneökningar. 

Kritiken handlar om att facken inte ska ha tagit ut det löneutrymme som finns, och modellen med Industriavtalet som funnits i 20 år har inte heller klarat att höja lågavlönade och kvinnors löner, enligt 6F. 

Utredningen som nu har sjösatts ska försöka hitta en bättre väg att sätta löner. 

– Förr var ju till exempel LO som sådan den som ledde förhandlingarna gentemot Svenskt Näringsliv, det skulle kunna vara en modell men alternativ två är att vi gemensamt tar ansvar för att sätta märket, säger Jonas Wallin. 

Facken inom industrin har ju själva sagt att fler kan tänkas vara med och sätta det här märket, menar du att alla måste vara med? 

– Ja, det är min uppfattning. 

IF Metalls ordförande Marie Nilsson försvarar dagens lönebildningsmodell. 

– Om man menar att den inhemska sektorn ska vara med och sätta ett märke säger jag stopp, för det fungerar inte. Men om det är delaktigheten, att 6F-förbunden inte känner att de är med, så är det en kritik vi måste lyssna på, säger Marie Nilsson. 

6F räknar med att ha en slutrapport med förslag färdig i juni 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".