Två robotar, varav en ser ut som ett mänskligt huvud.
Robotar klarar allt fler saker som människor också klarar. Foto: Andy Wong/TT, Ng Han Guan/TT.

Borde robotar också ha rättigheter?

1:53 min

Robotar kör numera bilar, kommunicerar, skapar musik och hjälper till i äldreomsorgen, men borde de ha rättigheter som liknar våra mänskliga rättigheter?

– Spontant skulle jag svara nej men jag vill ändå öppna upp för att problematisera den frågan eftersom det inte är självklart att vi ska prata om enbart mänskliga rättigheter, säger Susanne Wigorts Yngvesson, lektor i etik vid Teologiska Högskolan i Stockholm.

– Så under förutsättning att robotar utvecklar förmågor som kan vara skyddsvärda, så som ett medvetande till exempel, så kan det ju ändå diskuteras om också robotar ska inkluderas i rättigheterna, liksom vi diskuterar djurs rättigheter, säger hon.

Frågan om även robotar ska ha rättigheter togs upp på Mänskliga rättighetsdagarna i Jönköping som arrangerades av Teologiska högskolan i Stockholm. Dagarna handlade också om till exempel barns och kvinnors rättigheter. 

– Jag vill gärna ta någon slags brandfackla här och säga att det här är verkligen angelägna frågor också. Här sker en massa nya utvecklingar som går rätt snabbt.

Bakgrunden är att vi utvecklar robotar som klarar allt mer och i vissa fall kan överträffa människor.

Men Hans Liljenström som är professor vid instutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet, och jobbar med en typ av artificiell intelligens, säger att den här skapade intelligensen inte kan jämföras med biologiska varelser som människor:

– Att de här systemen som vi har utvecklat kan simulera någon typ av mänskligt tänkande gör att vi kopplar det till att de kanske verkar vara mänskliga och jag tror att vi tillskriver dem för mycket mänsklighet.

– Att få robotar att bli så pass medvetna och kunna känna lidande till exempel, är ju så långt fram i tiden så att vi kommer inte att vara vid liv då, säger Hans Liljenström, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista