Försvarsmakten och schäfer
1 av 2
Kaliber har tagit del av fakturor från inköp som rör 59 av de här hundarna, som sammanlagt kostade drygt 12 miljoner kronor. Foto: Mikael Sjödell/SR
Jesper Tengroth pressekreterare Försvarsmaktens högkvarter
2 av 2
Jesper Tengroth pressekreterare Försvarsmaktens högkvarter. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten utreder hundaffärerna

Försvarsmaktens högkvarter: Vi går ju tillbaka och tittar på det här nu
1:03 min

Försvarsmakten ska nu utreda hur det gick till när de köpte in schäferhundar till sitt avelsprogram.

Lyssna på hela Kaliber 10.03 i P1

Bakgrunden är P1-programmet Kalibers avslöjanden om att Försvarsmakten köpt in hundarna utan att annonsera ut en offentlig upphandling och betalat priser på över 200 000 kronor per hund.

– Vi går tillbaka och tittar på det här nu. Vad fattades för beslut, hur kom man fram till de här besluten. Hur ska vi göra i framtiden om vi har behov av att köpa in ytterligare hundar, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmaktens högkvarter.

Försvarsmakten köpte fram till 2014 in omkring 90 schäferhundar som skulle användas i deras avelsprogram. Hundar som ofta kostade mellan 200 000 och 250 000 kronor.

Men det utlystes aldrig någon offentlig upphandling och en rad bedömare menar att priserna var orimligt höga. Men vem som beslutade att de här priserna var rimliga kan inte Försvarsmakten svara på.

– Det är ju en av sakerna vi tittar på nu.

Men var någonstans i organisationen fattades de här besluten?

– Det är ju det vi håller på att titta på nu.

Bland annat har ett stort antal hundar köpts in av en dansk hundhandlare, som ska ha tjänat stora pengar på att köpa in hundar i Tyskland för att sedan sälja dem vidare till Försvarsmakten.

Hundhandlaren är en personlig kontakt till en anställd på Försvarsmakten, som jobbat med att leta upp hundar till avelsprogrammet.

Men vem det var som faktiskt beslutade att de här priserna var rimliga vet Försvarsmakten alltså inte.

– Jag har ju svårt att tro att vi skulle köpa in hundar där priserna var orimliga, säger Jesper Tengroth på Försvarsmakten 

Och igen då. Bedömts vara ett rimligt pris, var någonstans har den bedömningen gjorts?

– Det är ju det nu som den här utredningen får visa.

Så vad har du för fog för att säga nu att de här bedömningarna faktiskt var rimliga?

– Det är ju de uppgifter som vi hittills har fått fram som talar om att det är så här man har gjort och bedömningen har varit att det här har varit rimliga priser. Då får man ta och titta på, vem har gjort den bedömningen, vilka beslut har fattats och så vidare.

Och det vet ni i nuläget inte?

– Nu håller vi ju på att jobba med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".