Inga affärer för svensk industri när försvaret köper Patriot

1:52 min

Sveriges köp av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot kommer troligen inte leda till motköp eller uppdrag till svenska företag.

– Nej, om man anser att ett sådan här köp ska leda till motköp och tillverkning i Sverige så skapar det inte mycket, säger Martin Lundmark, lektor i militärteknik på Försvarshögskolan.

Om allt går som regeringen vill ska det nya amerikanska luftvärnssystemet stå klart att användas i det svenska försvaret 2025. Den totala kostnaden kan bli upp till 25 miljarder kronor.

När till exempel det svenska stridsflygplanet Jas Gripen säljs till Brasilien kommer en hel del beställningar att gå till brasiliansk industri. Men något liknande ska man inte vänta sig i affären med det svenska försvarets nya luftvärn.

Nu liksom tidigare när Sverige har köpt amerikanska robotar lär den känsliga tekniken vara instängd i så kallade black boxes, eller svarta lådor.

– Där man inte kan påverka systemens funktion, man kan inte heller göra modifieringar. Man kan inte öppna dem utan allt ska vara stängt och får bara hanteras av amerikaner, säger Martin Lundmark.

I och med detta blir det närmast omöjligt för företag utanför USA att bidra som underleverantörer till det nya luftvärnet.

– Det gör de dels för att man inte vill få spridning av avancerad teknologi i världen, man vill begränsa det så mycket som möjligt. Man vill också att det ska bli svårt att förstå vilka förmågor ett amerikanskt system har.

– Och för det tredje är det ett aktivt system för att skydda och marknadsföra amerikanska företag, säger Martin Lundmark.

Mot amerikanska Patriot stod ett fransk-italienskt system som sägs vara mer modernt men som ännu inte är helt färdigutvecklat. Om Sverige hade valt det europeiska alternativet hade det funnits en öppning för svensk industri.

– Ja, i det budet fanns möjligheten att ett svenskt företag skulle vara en del av utvecklingen. Så det hade kunnat bli så.

Vilket svenskt företag hade kunnat bli aktuellt om det hade blivit det europeiska alternativet?

– Saab är det väldigt dominerande företaget i Sverige och har också tillverkning av radar. Så det är ju Saab då, säger Martin Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista