Fem barn med Unicef-ryggsäckar går mot tält i bakgrunden.
Skolbarn på väg till undervisning i en tältskola i utkanten av Jalalabad i Afghanistan. Foto: TT.

Barn mer utsatta i krigets Afghanistan

Två tredjedelar av offren i flygattacker är kvinnor och barn
2:01 min

I Afghanistan utgör barn en allt större andel av de civila som faller offer, varnar FN. Stridande parter som inte respekterar skolor och ett ökande antal flygattacker är några av orsakerna.

– Av alla civila som fallit offer för flygattacker i år är två tredjedelar kvinnor och barn. Samtidigt har flygattackerna blivit fler vilket bidrar till ökningen av antalet barn som faller offer, säger Danielle Bell, som är FN:s chef för mänskliga rättigheter i Afghanistan.

I år har över 8 000 civila dödats och skadats i Afghanistan och en tredjedel av dessa är barn. Totalt sett är antalet civila offer något lägre i år än förra året – som var det värsta på 16 år – men andelen kvinnor och barn som faller offer har blivit större, det säger Toby Lanzer, som är FN:s samordnare för den humanitära insatsen i Afghanistan.

– Vi har sett en liten nedgång i antalet civila offer, men en ökning i antalet kvinnor och barn som påverkats av kriget, säger han.

Enligt Danielle Bell är markstrider inne i samhällen och nära skolor också orsaker till att många barn faller offer. Odetonerade sprängladdningar som plockats upp, antingen för att barn leker med dem eller för att de vill sälja metallskrotet, har dödat 450 barn hittills i år.

Och så är det minorna – som ett exempel har FN i år registrerat 20 närmast identiska fall, där bilar proppfulla med barn och föräldrar som återvänder till sina byar efter strider sprängs i luften, efter att talibanerna eller IS grävt ner vägbomber för att hindra de afghanska styrkornas framfart.

– Innan dessa strider flyr kvinnor och barn, men när de återvänder sker det ofta att bilar med barn och kvinnor sprängs i luften och alla dödas, säger Danielle Bell.

Toby Lanzer säger att FN måste lägga större vikt vid att freda skolor.

– Det måste vara större tonvikt mot att låta barn gå i skolan och få stridande parter att förstå att skolor inte kan attackeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".