Libanon
Människor samlades i Beirut i dag för att lyssna till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. Foto: Anwar Amro/TT

Hizbollahledaren: Saudiarabien har förklarat krig

Spänningarna ökar i Libanon
1:32 min

Spänningen kring Libanon ökar. I går uppmanade flera Gulfländer sina invånare att omedelbart lämna landet och i dag anklagade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah Saudiarabien för att ha förklarat krig mot Libanon.

Det har stormat kraftigt den senaste veckan i Mellanöstern. Mitt i stormens öga befinner sig lilla Libanon, som ett rep i en dragkamp mellan regionens stormakter – sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran.

Sedan Libanons sunnitiska premiärminister Saad al Hariri avgick i helgen har krisen eskalerat. Hemma i Libanon anklagar högt uppsatta politiker Saudiarabien för att ha tvingat Hariri att avgå. Många har också spekulerat i om Hariri hindrats från att lämna Saudiarabien.

De många turerna är en enda röra: tidigare i veckan anklagade Saudiarabien Libanon tillsammans med shiamilisen Hizbollah för att ha förklarat krig mot Saudiarabien. Krigshandlingen skulle bland annat handla om en raket som skjutits från Jemen mot Riyadh. Hizbollah anklagas ha avfyrat den och den sägs vara tillverkad i Iran.

I dag var det hizbollahledaren Hassan Nasrallah som anklagade Saudiarabien för krigsförklaring mot Libanon, men han försökte samtidigt lugna de som fruktat att Israel ska ta instabilitetens tillfälle i akt och attackera Hizbollah. "En israelisk attack är högst osannolik ", säger han.

Men situationen orsakar bekymmersrynkor i omvärlden. Tysklands utrikesminister uppmanade i dag både Saudiarabien och Iran att inte underminera Libanons stabilitet för sina egna konflikter. FN:s generalsekreterare Guterres är bekymrad och säger att ytterligare en eskalering kan få förödande konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".